foto: Ekrānuzņēmums
Sidnejas amatpersonas noskaidrojušas lielveikala slaktiņa sarīkotāja identitāti
Džoels Kauči.
Pasaulē
2024. gada 14. aprīlis, 12:03

Sidnejas amatpersonas noskaidrojušas lielveikala slaktiņa sarīkotāja identitāti

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Sidnejas amatpersonas vēsta, ka 13. aprīlī notikušajā naža uzbrukumā, kurā dzīvību zaudēja 6 cilvēki, vainojams 40 gadus vecais austrālietis Džoels Kauči.

Jau ziņots, ka sestdien, 13. aprīlī, Sidnejas tirdzniecības centrā "Westfield Bondi Junction" kāds bruņojies vīrietis ar nazi uzbruka veikala apmeklētājiem. Uzbrucējs, kurš darbojās viens, nāvejoši ievainoja sešus cilvēkus - piecas sievietes un vienu vīrieti vecumā no 20 līdz 55 gadiem. 12 cietušie, tai skaitā zīdainis, patlaban atrodas ārstniecības iestādēs, kur atkopjas no gūtajiem ievainojumiem.

Uzbrucēju apturēja kāda drosmīga Sidnejas policijas darbiniece Eimija Skota, kura raidīja varmākas virzienā vairākus nāvējošus šāvienus. Austrālijas premjerministrs Entonijs Albanese uzslavējis policisti par "varonīgo rīcību norādot, ka viņas zibenīgā reakcija paglāba daudzus veikala apmeklētājus no briesmām".

Kas zināms par upuriem

Viena no varmākas upuriem ir jaunā māmiņa Ešlija Guda. 38 gadus vecā sieviete ar smagiem ievainojumiem spēja no varmākas aizbēgt, tomēr viņas ievainojumi izrādījās pārāk smagi un sieviete no gūtajām traumām gāja bojā. Neilgi pirms saļimšanas uz veikala grīdas viņa paspēja garāmgājējiem nodot rokās savu mazuli, kurš uzbrukumā arī tika ievainots.

foto: Ekrānuzņēmums
Ešlija Guda.

"Es turēju bērnu rokās un centos apturēt asiņošanu, tomēr situācija izskatījās slikta," medijam "9News" vēstīja viens no vīriešiem.

"Mēs esam satriekti par mūsu Ešlijas - skaistas mātes, meitas, māsas, partnera, drauga, vispusīgi izcila cilvēka -  smagā zaudējuma. Mēs pateicamies visiem, kas aizlūdz par Ešliju, viņas meitiņu un mūsu ģimeni," medijiem vēstīja bojā gājušās sievietes tuvinieki. Tāpat ģimene piebilda, ka mazuļa veselības stāvoklis pēc pārciestās operācijas ir stabilizējies.

foto: Ekrānuzņēmums
Dauna Singltone.

Tāpat slaktiņā bojā gāja 25 gadus vecā Austrālijas uzņēmēja Džona Singltona meita Dauna Singltone. Meitene nesen bija ieguvusi maģistra grādu komunikācijā Sidnejas Tehnoloģiju universitātē.

foto: Ekrānuzņēmums
Farazs Tahirs.

Trešais identificētais upuris ir kāds Pakistānas pilsonis Farazs Tahirs. Sidnejas amatpersonas nodēvējšas Farazu par drosmīgu. Iemūžinātos viedo kādros manāms, ka vīrietis centies varmākam pretoties, tomēr uzbrucēja spēki izrādījās pārāki.

Uzbrucējam bijuši garīgās veselības traucējumi

Sidnejas policijas departaments norāda, ka 40 gadus vecais Džoels Kauči iepriekš nav ticis sodīts, kaut gan aizvadītā gada decembrī nonācis policijas redzeslokā saistībā ar "aizdomīgām darbībām sabiedriskā vietā".

"Viņš bija dīvains. Viņš manā priekšā asināja 20 centimetru garus nažus un vēstīja, ka tas ir viņa ikdienas rituāls," pēc uzbrukuma medijiem vēstīja kāds bijušais Kauči kaimiņš, kurš vēlējās palikt anonīms.

2020. gadā Kauči sociālajā tīklā "Facebook" ievietoja paziņojumu, ka "meklē domubiedrus, kuriem patīk šaut ar ieročiem". Tāpat vīrietis bija reģistrējies mājaslapā, kurā vīrieši piedāvā sievietēm eskorta pakalpojumus.

Sidnejas amatpersonas sazinājušās ar Kauči ģimenes locekļiem, kas amatpersonām norādījušas, ka vīrietim jau 17 gadu vecumā tika diagnosticēta garīgā saslimšana. Policijai medijiem norādījusi ka Kauči diagnosticēta šizofrēnija, kā arī vīrietis lietojis narkotiskās vielas, tai skaitā metamfetamīnu un psihedēliskus līdzekļus. 

foto: Ekrānšāviņš
Džoels Kauči.

Pēdējais ieraksts vīrieša sociālajos tīklos ir no 8. aprīļa, kurā viņš aicina atsaukties cilvēkus, kas vēlētos ar viņu kopā doties sērfot.