foto: EPA/Scanpix
Izraēlas raķešu triecienā miruši humānās palīdzības misijas darbinieki
Paliekas no mašīnas, kurā atradās palīdzības misijas darbinieki
Pasaulē
2024. gada 2. aprīlis, 09:25

Izraēlas raķešu triecienā miruši humānās palīdzības misijas darbinieki

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Izraēlas triecienā pirmdien nogalināti vairāki palīdzības misijas darbinieki, kas Gazas joslā piegādāja pārtikas palīdzību, pavēstīja palīdzības organizācija "World Central Kitchen" (WCK).

"Šodien organizācija "World Central Kitchen" Izraēlas armijas triecienā Gazā zaudēja vairākas savas māsas un brāļus," pavēstīja organizācijas dibinātājs Hosē Andress. Notikušais ir "traģēdija", norādīja organizācija, kuras galvenā mītne atrodas ASV, uzsverot, ka "humānās palīdzības misiju darbinieki un civilisti nekad nedrīkst būt mērķis".

Tas noticis dažas stundas pēc tam, kad organizācija Gazas joslas ziemeļos bija nogādājusi jaunu palīdzības kravu. Nogalināti seši palīdzības misijas darbinieki ārzemnieki un viņu šoferis palestīnietis, norādīja WCK. Septiņu nogalināto vidū ir Austrālijas, Polijas un Lielbritānijas pilsoņi, kā arī ASV un Kanādas dubultpilsonis, norādīja organizācija.

"Tā ir traģēdija. Humānās palīdzības misiju darbinieki un civilisti nekad nedrīkst būt mērķis. Nekad," paziņojumā apliecināja WCK pārstāve sakariem ar presi Linda Rota. Organizācija, kuras galvenā mītne atrodas ASV, uz laiku "aptur operācijas šajā reģionā", norādīja WCK.

Austrālijas premjerministrs Entonijs Albanīzs otrdien apstiprināja, ka viena no bojāgājušajiem ir Austrālijas pilsone Zomija Frenkoma. Frenkoma veica "ārkārtīgi vērtīgu darbu", palīdzot piegādāt pārtiku Gazas joslā, norādīja premjers, uzsverot, ka Austrālija centīsies panākt vainīgo noskaidrošanu un saukšanu pie atbildības.

Savukārt ASV prezidenta administrācijas Nacionālās drošības padomes pārstāve sakariem ar presi Eidriena Votsone platformā "X" apliecināja, ka "šī trieciena dēļ mēs esam bēdu pārņemti un dziļi satraukti". "Humānās palīdzības misiju darbinieki, kad viņi piegādā akūti nepieciešamo palīdzību, ir jāaizsargā, un mēs mudinām Izraēlu bez kavēšanās izmeklēt notikušo," norādīja Baltā nama pārstāve.