Čehu Lieldienu "Jēra kūkas"

Viduslaikos Čehijā nabadzīgie iedzīvotāji, kuri Lieldienās nevarēja atļauties jēru aizsāka savdabīgu tradīciju - viņi uz mielastu galda cēla jēra formas ...

gallery icon
Pasaulē
2024. gada 31. marts, 19:14

FOTO: Čehi Lieldienās atrāda savas "jēra kūkas"

Jauns.lv

Viduslaikos Čehijā nabadzīgie iedzīvotāji, kuri Lieldienās nevarēja atļauties jēru aizsāka savdabīgu tradīciju - viņi uz mielastu galda cēla jēra formas kūkas. Tradīcija valstī saglabājusies līdz mūsdienām, un ļaudis sociālajās vietnēs steigušies lepoties ar savu šī gada veikumu.

Kristiešiem, kuri Lieldienas piemin kā Jēzus Kristus krustā sišanas laiku, jērs simbolizē tīrību un nevainību. Viduslaikos Čehijā dzīvu jēru upurēja un ēda kā rituālu maltīti.

Tomēr lielākā daļa čehu tajā laikā bija nabadzīgi, it īpaši lauku reģionos, un tāpēc upurēta jēra vietā viņi ieviesa jaunu tradīciju un sāka veidot saldu jēra formas kūku, ko pasniegt viesiem un tuviniekiem.

Kūka tika pagatavota čuguna vai keramikas veidnē, ko iedzīvotāji paaudžu paaudzēs nodeva mantojumā saviem pēcnācējiem. Tradīcija saglabājusies arī mūsdienās, un vēl joprojām daudzās Čehijas mājsaimniecībās Lieldienās galdā tiek celtas tradicionālās jēra kūkas.

Paškritiski ļaudis sociālajos tīklos dalījušies ar savu šī gada veikumu!