foto: Shutterstock
Parīzē pēc konflikta par hidžābu nāves draudu dēļ atkāpies liceja direktors
2004.gadā Francijā tika aizliegts skolēniem nēsāt simbolus un tērpus, ar kuriem tiek demonstrēta reliģiskā piederība.
Pasaulē
2024. gada 27. marts, 22:27

Parīzē pēc konflikta par hidžābu nāves draudu dēļ atkāpies liceja direktors

Ziņu nodaļa

LETA

Francijas politiķi trešdien pauduši satraukumu par Parīzes liceja direktora lēmumu atkāpties no amata pēc nāves draudiem, kas sekoja prasībai kādai skolniecei skolas telpās noņemt tradicionālo musulmaņu galvas lakatu.

Morisa Ravēla liceja direktors atkāpās no amata pēc tam, kad pagājušajā mēnesī pēc strīda ar kādu skolnieci saņēma internetā nāves draudus.

Februāra beigās viņš bija pieprasījis trīs skolniecēm noņemt islāma galvassegas skolas telpās, bet viena meitene atteicās to darīt, un izcēlās strīds. Vēlāk direktors internetā saņēma nāves draudus.

Saskaņā ar skolas vēstuli, kas otrdien tika nosūtīta skolotājiem, skolēniem un vecākiem, direktors atkāpās no amata "drošības apsvērumu dēļ", savukārt izglītības iestāžu pārstāvji paziņoja, ka viņš ir devies "priekšlaicīgā pensijā".

Skolas personālam adresētajā vēstulē, ko citē Francijas laikraksts "L'Humanite", direktors norādīja, ka viņš pieņēmis lēmumu aiziet "savas un skolas drošības labad".

Skolniece iesniedza sūdzību pret direktoru, apsūdzot viņu par sliktu izturēšanos pret viņu incidenta laikā. Viņa apgalvoja franču laikrakstam "Le Parisien", ka direktors viņai "spēcīgi iesitis pa roku". Skolniece ir pilngadīga un skolā mācījās profesionālā izglītības programmā.

Parīzes prokuratūra paziņoja, ka skolnieces sūdzība tika noraidīta. Vienlaikus tika sākta izmeklēšana par nāves draudiem skolas direktoram.

Izglītības ministrija ir paudusi nostāju, ka nekad neatstās skolotājus vienus draudu priekšā, savukārt Parīzes prokuratūra norāda, ka "visas komandas" joprojām ir mobilizētas, un piebilda, ka direktora lēmums atstāt amatu ir "saprotams, ņemot vērā pret viņu vērsto uzbrukumu nopietnību".

Par nāves draudu izteikšanu direktoram internetā ir aizturēts kāds 26 gadus vecs vīrietis. Aprīlī viņam būs jāstājas tiesas priekšā.

Sekulārisms un reliģija ir aktuāli jautājumi Francijā, kur dzīvo Eiropā lielākā musulmaņu kopiena. Pamatojoties uz valsts laicīgajiem likumiem, kuru mērķis ir garantēt neitralitāti valsts iestādēs, 2004.gadā Francijā tika aizliegts skolēniem nēsāt simbolus un tērpus, ar kuriem tiek demonstrēta reliģiskā piederība, piemēram, galvassegas, turbānus un kipas.