foto: dpa/picture-alliance
Zviedrija pirms gaidāmās Eirovīzijas unikālā veidā attīra ielas no žurkām
Sesks.
Pasaulē
2024. gada 25. marts, 20:59

Zviedrija pirms gaidāmās Eirovīzijas unikālā veidā attīra ielas no žurkām

Māris Puķītis

Jauns.lv

Mēnesi pirms Zviedrijas pilsētā Malmē gaidāmā Eirovīzijas dziesmu koncerta, pasākuma organizatori uzsākuši nopietnu cīņu ar žurkām. Grauzēju apkarošanai tiek izmantoti gan suņi, gan īpaši trenēti seski.

Malmes pašvaldība ar grauzējiem karo jau gadu un tagad nolēmusi piesaistīt arī četrkājainos palīgus, “The Local” teic Mona Galajini no “Quality Detection Dogs”, uzņēmuma, kas specializējas kaitēkļu izķeršanā šādā veidā.

Šī nav jauna metode, seski jau ir palīdzējuši Gotlandē izķert pārlieku savairojušos trušus, un Galajini norāda, ka šis ir videi daudz draudzīgāks risinājums nekā citi. Seski spēj ielīst žurku alās un izdzīt tās ārā, kur jau gaida suņi. Žurku medniekiem nav nepieciešams daudz rakt, kas parasti posta apstādījumus.

“Labā lieta, izmantojot seskus un suņus, ir tas, ka jūs lietojat mazāk indes, un tas ir labāk ikvienam, suņiem, kaķiem, videi, savvaļas dzīvniekiem,” uzsver Galajini. Turklāt žurkas pret daudzām indēm ar laiku kļūst imūnas.

Pēc ekspertu vērtējuma, žurku populācija pilsētā parasti gandrīz vienmēr pārsniedz cilvēku skaitu, kas nozīmē, ka Malmē, visticamāk, mīt krietni vairāk nekā 350 000 šo grauzēju.

Zviedrijā šī ir izsena problēma, bet būvniecības bums valsts dienvidos pēdējos gados vēl vairāk to saasinājis. Būvnieki izjauc žurku mājokļus, un tās aizvien biežāk iznāk virszemē visu acu priekšā – kā līdzīgi decembrī bija novērots Rīgā, Stacijas laukumā pie Origo.

Hailijas rajons, kur atrodas “Malmö Arena”, arī piedzīvojis celtniecības uzplaukumu, pēdējā desmitgadē šeit tapusi gandrīz pilnīgi jauna priekšpilsēta – simtiem jaunu namu uzcelts līdzās arēnai, tāpat arī restorāni, dzelzceļa stacija un liels iepirkšanās centrs.

Eirovīzijas konkurss Malmē norisināsies no 7. līdz 11. maijam, un Latviju pārstāvēs Dons ar dziesmu “Hollow”.