foto: EPA/Scanpix
Maskavas plāni izveidot divas jaunas armijas saskaras ar problēmām, ziņo britu izlūkdienests
Sergejs Šoigu paziņojis, ka pēc Vladimira Putina pavēles Krievijā tiks formētas jaunas vienības.
Pasaulē
2024. gada 25. marts, 14:11

Maskavas plāni izveidot divas jaunas armijas saskaras ar problēmām, ziņo britu izlūkdienests

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Maskavas plāni šogad izveidot divas jaunas armijas saskarsies ar jaunas tehnikas trūkumu un infrastruktūras problēmām. Lai gan karavīru pietiks, vēsta Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Ziņojumā norādīts, ka Krievijas Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu 20. martā paziņoja, ka Krievija 2024. gadā izveidos divas jaunas armijas. Tiek ziņots, ka tās tiks veidotas no 14 divīzijām un 16 brigādēm. Precīzs šo vienību tips, atrašanās vieta un sastāvs nav norādīts, lai gan, visticamāk, ir mehanizēto, bruņutehnikas, artilērijas un loģistikas vienību kombinācija.

"Iespējams, ka šie jaunie formējumi ir saistīti ar iepriekšējiem paziņojumiem par jaunām vienībām un plānoto brigāžu skaita palielināšanu divīzijās," teikts ziņojumā.

Pēc Lielbritānijas izlūkdienestu domām, visticamāk, šīs vienības varētu būt pietiekami nokomplektētas, ņemot vērā Krievijas veiksmīgos vervēšanas centienus.

"Tomēr, ņemot vērā ierobežotās apmācības Krievijā, plašo novecojušā aprīkojuma izmantošanu un infrastruktūras problēmas, iespējams, ka šīs vienības saskarsies ar līdzīgām resursu problēmām," norāda Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Kremļa diktatora Vladimira Putina plāni

20. martā Šoigu teica, ka pēc Vladimira Putina pavēles Krievijā tiks formētas jaunas vienības - Dņepras upes flotile, armijas korpuss, motorizēto strēlnieku divīzija un flotiles upju laivu brigāde.

Šoigu arī sacīja, ka līdz 2024. gada beigām Krievijā parādīsies divas vispārējo spēku armijas un 30 vienības, tostarp 14 divīzijas un 16 brigādes.

Pēc Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba datiem, kopš pilna mēroga kara sākuma Krievija frontē jau zaudējusi vairāk nekā 437 390 karavīru. 24. martā Ukrainas aizstāvji likvidējuši 640 krievus un iznīcinājuši desmitiem ienaidnieka tehnikas.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6887 tankus, 13 183 bruņutransportierus, 10 877 lielgabalus un mīnmetējus, 1018 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 726 zenītartilērijas iekārtas, 347 lidmašīnas, 325 helikopterus, 8539 bezpilota lidaparātus, 2010 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 14 454 automobiļus un autocisternas, kā arī 1785 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.