foto: Shutterstock
VIDEO: Indijā miljoniem cilvēku atzīmē "Holi" jeb krāsu festivālu
Festivāla neatņemama sastāvdaļa ir pūderkrāsu un ūdens šķaidīšana uz visām pusēm.
Pasaulē
2024. gada 25. marts, 13:45

VIDEO: Indijā miljoniem cilvēku atzīmē "Holi" jeb krāsu festivālu

Jauns.lv

"Holi" ir viens no lielākajiem un spilgtākajiem festivāliem Indijā, kurā ļaudis tradicionāli smērē viens otra seju ar košās krāsās, rīko dejas pie ugunskura, dala saldumu un priecājas, vienlaikus svinot pavasara atnākšanu un labā uzvaru pār ļauno.

“Holi” ilgst trīs dienas, un vieni no svinētākajiem Indijas svētkiem, ko atzīmē gandrīz visās valsts daļās. Šos sauc arī par “mīlestības svētkiem”, jo šajā dienā cilvēki sanāk apvienoties, aizmirstot savstarpējos aizvainojumus. 

Krāsu festivāls sākas ar ugunskura iedegšanu vienu dienu pirms “Holi” dienas, kas simbolizē labā triumfu pār slikto. Mātes, gatavojoties svētkiem, darina jaunus tērpus savām precētajam meitām, tiek pirkts un gatavots krāsu pulveris Gulal, tiek pildīti baloni ar ūdeni, tiek gatavoti arī īpaši ēdieni, kas raksturīgi tieši šiem svētkiem.

Holi krāsu pulveris , kas atgādina putekļu mākoni, ir drošs un videi draudzīgs, veidots no dabīgām sastāvdaļām- rīsu miltiem un pārtikas krāsvielām.

Nākamā diena ir Puno. Vakarā tiek iedegti lieli ugunskuri. Cilvēki sapulcējas ap ugunskuriem, dzied un dejo tradicionālās indiešu dejas.

Trešā diena ir Parva, kad draugi, radi, kaimiņi, bērni, pieaugušie pulcējas ielās un sāk mētāties ar krāsainiem pulveriem. Ar krāsaino pulveri tiek apziestas sejas, un gaisā tiek mesti baloni, kas pildīti ar krāsotu ūdeni. Otra apziešana ar krāsu apliecina cieņu un mīlestību pret otru.

Festivāls tiek svinēts arī alstīs ar lielu Indijas diasporas iedzīvotāju skaitu.