foto: REUTERS/SCANPIX
No amata atkāpies pretrunīgi vērtētais Īrijas premjerministrs Leo Varadkars
Īrijas premjerministrs Leo Varadkars.
Pasaulē
2024. gada 20. marts, 15:30

No amata atkāpies pretrunīgi vērtētais Īrijas premjerministrs Leo Varadkars

Jauns.lv / LETA

Īrijas premjerministrs Leo Varadkars paziņojis, ka tiklīdz valstī būs izraudzīds jauns ministru prezidents, viņš no saviem amata pinākumiem atkāpsies.

Varadkars par savu lēmumu paziņoja 20. martā, norādot, ka amatā viņš tiks nomainīts pēc partijas līdera vēlēšanām. Varadkars skaidroja, ka lēmumu par atkāpšanos pieņēmis gan personisku, gan politisku iemeslu dēļ. 

Premjerministrs jau vairākkārt izcēlies ar kontraversāliem izteicieniem, kas izraisījuši plašu neapmierinātību sabiedrībā. Piemēram, februārī viņš medijiem vēstīja, ka "īrija ir kļuvusi pārlieku balta un valstī vajadzētu ievest vairāk melnādainos iedzīvotājus". Tāpat savā uzrunā viņš vēstīja, ka "Īrijai vajadzētu likvidēt iedzīvotāju šķirošanu divos dzimumos un kļūt par dzimumu-neitrālu valsti".

45 gadus vecais Varadkars bija Īrijas premjerministrs no 2017.gada līdz 2020.gadam un 2022.gada decembrī atgriezās šajā amatā. Pirmo reizi stājoties premjerministra amatā, viņš kļuva par jaunāko līderi Īrijas vēsturē, kā arī pirmo atklāti homoseksuālo premjerministru.

"Esmu lepns, ka esam padarījuši valsti vienlīdzīgāku un modernāku," paziņojumā par atkāpšanos norādīja Varadkars.