foto: dpa/picture-alliance
Vācijas ministrs reģistrējas "TikTok", lai cīnītos ar ekstrēmismu
Karls Lauterbahs - Vācijas veselības ministrs
Pasaulē
2024. gada 20. marts, 07:00

Vācijas ministrs reģistrējas "TikTok", lai cīnītos ar ekstrēmismu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Vācijas veselības ministrs pievienojies "TikTok", argumentējot, ka tas ir nepieciešams, jo citām partijām ir jāpanāk galēji labējā partija Alternatīva Vācijai (AfD), kurai šajā platformā ir ievērojams daudzums sekotāju.

"Revolūcija "TikTok" sākas šodien," sacīja Karls Lauterbahs, ierakstot savu pirmo video šajā platformā. SPD politiķis intervijā žurnālam "t-online", skaidroja, kāpēc šādi rīkojies. Viņš vēlas platformā izveidot manāmu opozīciju AfD, kurai šobrīd ir vairāk kā 400 000 "TikTok" sekotāju.

"Mēs nevaram vienkārši atstāt šo jauniešu izmantoto platformu AfD ziņā," sacīja Lauterbahs ierakstā “X”, kur viņš arī paziņoja par "TikTok" konta izveidi.

Lauterbahs ir īpaši populārs pakalpojumā "X", agrāk "Twitter", kur viņam ir vairāk nekā miljons sekotāju. Viņš nav vienīgais Vācijas politiķis, kurš uzskata "TikTok" par platformu saziņai ar vēlētājiem. Uz jautājumu, vai valdība apsvērs iespēju atvērt "TikTok" kontu, lai radītu konkurenci AfD, Vācijas kanclers Olafs Šolcs atbildēja: "Es uzskatu, ka tas ir pareizi."

Pagājušā gada sākumā "TikTok" ziņoja, ka Vācijā platformas lietotāju bāze pārsniedz 20 miljonus. AfD, izmantojot Bundestāga deputātu un AfD parlamenta grupas deputātu kontus, ir radījusi savu informācijas telpu. Pēc Vācijas valdības rīcībā esošiem datiem -  80% no AfD Bundestāga locekļiem ir reģistrēti "TikTok" atšķirībā no katra desmitā Vācijas valdošās SPD partijas deputāta. Atsevišķi kandidāti, piemēram, AfD Eiropas Parlamenta deputāts Maksimilians Krahs, ir guvuši panākumus vietnē "TikTok", publicējot īsus, personalizētus videoklipus, sākot no iepazīšanās padomiem līdz zaļās politikas kritizēšanai.

"TikTok" algoritms mēdz dot priekšroku kontiem ar polarizējošu saturu, kas nozīmē, ka videoklipi, ko publicējuši tādi cilvēki kā Krahs, ir plaši sasniedzami neatkarīgi no viņa sekotāju skaita. Politiskā konsultanta Johannesa Hiljes veiktajā analīzē, kas tika izplatīta sabiedriskajā raidorganizācijā ZDF, konstatēts, ka AfD publicētajiem video ir trīs reizes vairāk skatījumu nekā citu partiju publicētiem videoklipiem.

Izskatās, ka Vācijas valdības bažas par AfD pieaugošo sekotāju skaitu ir lielākas nekā datu drošības un dezinformācijas draudi, kas ir saistīti ar "TikTok". Kritiķi apgalvo - "TikTok" rada nopietnas bažas par Ķīnas valdības iejaukšanos citu valdību darbā.

Vācijas drošības dienesti ir brīdinājuši, ka "TikTok" var izmantot datu iegūšanai no valdības amatpersonu ierīcēm. Lauterbahs atzina risku, sakot, ka viņš "noteikti neizmantos darba mobilo tālruni šim nolūkam".