Parīzē atklāts Lietuvai par godu nosaukts skvērs
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda svinīgi atklāj Lietuvas skvēru Parīzē. Foto: https://www.facebook.com/nausedagitanas
Pasaulē
2024. gada 13. marts, 11:49

Parīzē atklāts Lietuvai par godu nosaukts skvērs

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv / LETA

Parīzē oficiāli atklāts skvērs, kas nosaukts par godu Lietuvai.

Francijas galvaspilsētas 17.apgabalā skvērs, kas atrodas Ģenerāļa Katrū laukumā, nosaukts par "Jardin de la Lituanie" jeb "Lietuvas dārzu".

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, otrdien atklājot skvēru, teica, ka tas ir īpašā vietā netālu no vēsturiskās ēkas, kur līdz 1940.gadam atradās neatkarīgās Lietuvas vēstniecība. Pēc okupācijas diplomātiskās misijas ēku pārņēma Padomju Savienība.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda svinīgi atklāj Lietuvas skvēru Parīzē. Foto: https://www.facebook.com/nausedagitanas

"Šeit netālu esošajā Francijas Nacionālajā bankā okupācijas laikā tika pasargāts Lietuvas zelts, kas pēc neatkarības atgūšanas tika atdots mūsu valstij," klāstīja Nausēda, paužot prieku, ka "Lietuvas dārzs" Parīzes iedzīvotājus un viesus "uzrunās brīvības valodā".

Parīzes mēre Anna Idalgo skvēra atklāšanā uzsvēra, ka Lietuva "gadsimtiem ilgi ir cīnījusies par brīvību, pret pieaugošo Krievijas apetīti, meklējot savu identitāti," un pēdējā laikā Rietumu acis attiecībā uz Krieviju ir "daļēji atvērušās".

"Atklājot "Lietuvas dārzu", mēs dodam vispārēju vēstījumu par mieru, iecietību un solidaritāti ar Lietuvu," viņa teica.

"Lietuvas dārzs" Parīzē atklāts pirms šoruden gaidāmās Lietuvas kultūras sezonas Francijā, kuras laikā plānoti simtiem pasākumu, lai Francijas sabiedrību iepazīstinātu ar Lietuvas kultūru un vēsturi.

Kad pērn vasarā tika paziņots par "Lietuvas dārza" izveidi Parīzē, Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis paskaidroja, ka "Lietuvas dārza" atrašanās 17.apgabalā nav nejauša, jo 1925.-1940.gadā iepretī laukumam esošajā Furnjē rezidencē atradās Lietuvas diplomātiskā misija.

foto: Shutterstock
17. apgabals Parīzē. (Ilustratīvs foto.)

Ģenerāļa Katrū laukums atrodas netālu no Lietuvas vēstniecības Parīzē.