foto: SI/SCANPIX
Haiti bandas līderis draud ar pilsoņu karu, ja valsts premjers neatkāpsies
Nemieri Haiti.
Pasaulē
2024. gada 6. marts, 18:23

Haiti bandas līderis draud ar pilsoņu karu, ja valsts premjers neatkāpsies

Jauns.lv/BBC

Haiti izplatās nemieri ne tikai galvaspilsētā, bet arī citās pilsētās - vardarbības dēļ evakuēti tūkstošiem iedzīvotāju, tikmēr Haiti bandas līderis valsts premjeram draudējis ar pilsoņu karu, ja viņš neatkāpsies.

“Ja Ariels Henrijs neatkāpsies, mēs dosimies taisnā ceļā uz pilsoņu karu, kas novedīs pie genocīda,” otrdien paziņoja Džimijs Bārbekjū, kurš vada spēcīgu bandu aliansi.

Džimijs “Barbekjū” Čerizjē izteica draudus, brīdī, kad viņa bandas locekļi mēģināja ieņemt galvaspilsētas lidostu, lai atturētu valsts premjera atgriešanos no ārzemēm. 

Līdz šim vardarbība galvenokārt bija novērojama galvaspilsētas apkārtnē, taču ir saņemta informācija par apšaudēm Džeremijas pilsētā un arī cietuma nemieriem dienvidos. 

Iebrukumi galvenajos divos cietumos, uzbrukumi policijas darbiniekiem -  bandu alianse izraisījusi ievērojamu vardarbības vilni, kā rezultātā no cietuma masveidā izbēguši tūkstošiem ieslodzīto.

Bandas līderis ir iestājies pret premjerministru kopš viņš pārņēma varu, - tas notika neilgi pēc prezidenta Jovenela Moisa slepkavības 2021. gadā.

Kopš vardarbības uzliesmojuma premjerministrs nav publiski izteicies par notiekošo. Viņš tikai dalījies ar ziņu par ārkārtas stāvokļa izsludināšanu. 

“Vai nu Haiti kļūs par paradīzi mums visiem, vai arī par elli mums visiem,” paziņojis bandas līderis.

Haiti jau kopš 2016. gada neievēlē amatpersonas un nav notikušas vēlēšanas. Amatpersonu trūkumu aizpilda bandas, kuru pārziņā ir 80% no galvaspilsētas.

Nolaupīšanas pret izpirkuma maksu kļuvušas ļoti pieprasītas. Daudzas skolas un medicīnas iestādes drošības apsvērumu dēļ ir slēgtas.

Medicīnas labdarības organizācija “ārsti bez robežām” paziņoja, ka uz laiku vairākās vietās pārtrauks mobilo klīniku darbību.

“Mēs baidāmies, ka mums beigsies medikamenti un medicīnas aprīkojums, kas ir absolūti nepieciešams, lai apmierinātu vajadzības ar kurām patlaban saskaramies,” sacīja misijas vadītājs Mumuza Muhindo Musubaho.

Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padome paziņoja, ka trešdien, 6. martā, norisināsies ārkārtas sanāksme, kurā apspriedīs situāciju.

Tēmas