Pasaulē
2024. gada 6. marts, 18:03

Tagad oficiāli rekordsenioru cīņa: Baidens pret Trampu, 2. sērija! Pēdējā konkurente Nikija Heilija izstājas no cīņas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Vienīgā vēl atlikusī vērā ņemamā Donalda Trampa sāncense cīņā par nominēšanu startam no Republikāņu partijas novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās Nikija Heilija trešdien paziņoja par savas kampaņas izbeigšanu.

Heilijas oficiālā izstāšanās nozīmē, ka gluži tāpat kā pirms četriem gadiem par Baltā nama saimnieka godu cīnīsies Džo Baidens un Donalds Tramps, tikai šoreiz pretējās lomās. Abu veterānu atkārtotā divcīņa nozīmēs arī to, ka šis būs absolūtais abu partiju kandidātu vecuma rekords, turpinot ne visiem tīkamo pēdējo triju vēlēšanu tendenci.

Kad 1980. gadā par ASV prezidentu tika ievēlēts 69 gadus vecais Ronalds Reigans — tobrīd visvecākais ievēlētais prezidenta amata kandidāts ASV vēsturē, reti kurš varēja iedomāties, ka pienāks laiks, kad šāds solīda vecuma kungs drīzāk atgādinās jaunekli uz nākotnes kandidātu fona. 2016. gada vēlēšanās kandidēja 69 gadus vecā Hilarija Klintone un 70 gadus vecais Donalds Tramps, 2020. gada vēlēšanās kandidēja jau 74 gadus vecais Tramps un 77 gadus vecais Baidens, bet šogad vēlēšanu dienā abi būs kļuvuši vēl par četriem gadiem vecāki — uzvaras gadījumā Baidens var Balto namu atstāt 2029. gada 20. janvārī 86 gadu vecumā!

"Tagad Donaldam Trampam ir jānopelna balsis mūsu partijā un ārpus tās -  to cilvēku, kuri viņu neatbalstīja, un es ceru, ka viņš to izdarīs," televīzijas uzrunā Čārlstonā, Dienvidkarolīnas štatā, pavēstīja Heilija.

"Es esmu pateicīga par atbalstu, ko esam saņēmuši no visas mūsu lieliskās valsts," sacīja Heilija. "Taču tagad ir pienācis laiks apturēt manu kampaņu. Es teicu, ka vēlos, lai amerikāņi būtu uzklausīti - es to esmu izdarījusi. Es to nenožēloju."

Heilija par kampaņas beigšanu paziņoja pēc pārliecinošās sakāves "Lielās otrdienas" priekšvēlēšanās.

Kamēr Tramps otrdien notikušajās priekšvēlēšanās uzvarēja 14 pavalstīs, Heilija viņu pārspēja tikai vienā - Vermontā.

Republikāņu pretendentam, lai nodrošinātu nominēšanu startam prezidenta vēlēšanās, nepieciešamas vismaz 1215 no 2429 republikāņu konventa delegātu balsīm.

Tramps, gūstot uzvaru 14 no 15 pavalstīm, kur priekšvēlēšanas norisinājās "Lielajā otrdienā", nodrošinājis sev jau vismaz 1040 delegātu balsis, kamēr Heilija - tikai 86.

Republikāņu priekšvēlēšanas noslēgsies 4. jūnijā, bet Donalda Trampa oficiāla apstiprināšana par partijas kandidātu prezidenta vēlēšanās notiks 15. līdz 18. jūlijam paredzētajā partijas Nacionālajā konventā Milvoki. Savukārt demokrātiem priekšvēlēšanas beigsies 8. jūnijā, bet partijas kandidātu, pašreizējo ASV prezidentu Džo Baidenu paziņos no 19. līdz 22. augustam paredzētajā partijas Nacionālajā konventā Čikāgā.

Prezidenta vēlēšanas notiks 5. novembrī, bet jaunievēlētais prezidents stāsies amatā nākamā gada 20. janvārī.