foto: Soctīkli
Britu izlūkdienests skaidro, kāpēc Maskava atteikusies nosūtīt tanku "Armata" uz fronti Ukrainā
"Armata" tanks vislabāk pazīstams ar to, ka tas noslāpa laukuma vidū militārās parādes mēģinājuma laikā 2015. gada maijā.
Pasaulē
2024. gada 5. marts, 18:32

Britu izlūkdienests skaidro, kāpēc Maskava atteikusies nosūtīt tanku "Armata" uz fronti Ukrainā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Maskava atteikusies sūtīt uz fronti Ukrainā savus jaunākos tankus "Armata", jo baidās no to zaudējumu radītā reputācijas kaitējuma, kā arī to nepietiekamā skaita dēļ, komentē Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Ziņojumā norādīts, ka 4. martā Krievijas militārā koncerna "Rosteh" vadītājs Sergejs Čemezovs sacīja, ka modernākais Krievijas galvenais kaujas tanks T-14 "Armata" stājies dienestā armijā, taču netiks nosūtīts uz Ukrainu. Čemezovs norādīja, ka tas saistīts ar augstām izmaksām, kas ierobežo vērienīgo "Armata" tanku ražošanu.

"Armata" tanks debitēja Uzvaras dienā 2015. gadā un mēģinājumu laikā noslāpa. 1. gvardes tanku armijai bija jāsaņem "Armata" tanki 2021. gadā, taču maz ticams, ka piegāde kādām vienībām ir notikusi, teikts ziņojumā.

Lielbritānijas izlūkdienesti paziņoja, ka tanks "Armata" tika pamanīts mācību laikā Krievijas dienvidos 2022. gada decembrī, un Kremļa ziņu aģentūras paziņoja, ka tas tiks izmantots Ukrainā.

"Šodien ir gandrīz droši zināms, ka T-14 "Armata" netika dislocēts Ukrainā. Tas, visticamāk, bija saistīts ar potenciālo kaitējumu reputācijai, ko izraisītu "prestižā" transportlīdzekļa zaudēšana kaujas laukā, kā arī nepieciešamība ražot vairāk galveno kaujas tanku, ko iespējams apmierināt tikai uz citu variantu rēķina," norāda Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Krievijas izslavētie "Armata" tanki

"Armata" tanks vislabāk pazīstams ar to, ka tas noslāpa laukuma vidū militārās parādes mēģinājuma laikā 2015. gada maijā.

2023. gada martā Lielbritānijas izlūkdienesti ziņoja, ka Krievijas galvenā tanku formējuma 1. gvardes tanku armijas vienības tiks atkārtoti aprīkotas ar tankiem T-62, lai kompensētu iepriekšējos zaudējumus. Iepriekš armijai bija paredzēts saņemt nākamās paaudzes T-14 "Armata" tankus no 2021. gada.

Pēc Starptautiskā Stratēģisko pētījumu institūta (Londona) datiem Krievija ir zaudējusi vairāk nekā 3000 tanku iebrukuma laikā Ukrainā, kas ir ekvivalents visam tās pirmskara spēkā esošajam arsenālam. Taču tai noliktavās ir zemākas kvalitātes bruņutehnika, ar ko pietiks trim gadiem.