Pasaulē
2024. gada 5. marts, 17:17

Neatlaidības un soctīklu spēks! Meitas palīdz atrast un arestēt "monstru tēvu", kuram prasa vairāk nekā vienkārši nāvessodu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Amerikānietes Ana un Janeiri Albaranas kļuvušas slavenas, ka palīdzēja atrast un arestēt savu tēvu, kuru apsūdz daudzu mazgadīgu meiteņu, tostarp paša mazmeitas, seksuālā izmantošanā.

Māsas uzsāka plašu kampaņu sociālajos medijos pēc tam, kad 2022. gada novembrī Floridas štata Osceolas apgabalā tika izdots 51 gadu vecā Devija Albarana aresta orderis sakarā ar apsūdzībām par seksuālu vardarbību pret meitenīti, kas nav sasniegusi 12 gadu vecumu.

Pamazām noskaidrojās, ka viņu tēvs ir vēl briesmīgāks nezvērs, nekā sākotnēji domāts. Izmeklētāji uzskata, ka par “Amerikas visvairāk meklētā tēva-pedofila” upuriem pēdējo divu gadu desmitu laikā kļuvušas 24 meitenes, kuras nozieguma pastrādāšanas brīdī bijušas no četru līdz 16 gadu vecumā.

Taču māsām lūzuma punkts bija 2022. gada 25. novembrī, kad Janeiri uzzināja, ka tēvs bija ilgstoši seksuāli izmantojis viņas pašas mazo meitiņu, kura pastāstījusi par jau trīs mēnešus ilgušo vectēva seksuālo vardarbību.

“Es mīlēju savu tēvu, viņš bija mans labākais draugs un mums bija tik burvīgas attiecības,” atzina Janeiri. “2022. gada 25. novembrī viss mainījās. Kad es uzzināju, ka viņš nodarīja pāri tam, kas man ir visdārgākais, mūsu mīlestībai uzreiz bija beigas.” Viņa pastāstīja, ka drīz pēc tam uzzināja no citas mazas meitenītes par līdzīgām sava tēva izdarībām. “Es satiku savu tēvu un pilnībā sagāju sviestā. Es viņam vairākas reizes iesitu, metu mantas, lauzu mantas,” Janeiri izkratīja sirdi. “Es visur metu mantas, es sviedu lietas pret viņa auto. Es pilnībā sajuku prātā, viņš bija mans labākais draugs. Faktam, ka viņš to man nodarīja, es vienkārši nespēju noticēt.” “Viņš aizskrēja uz savu auto un aizbrauca. Tā bija pēdējā reize, kad viņu redzēju.”

“Kad es uzzināju, ko viņš nodarījis, es kļuvu nikna. Tad es uzzināju par citiem iespējamiem upuriem un tad es apņēmos, ka mēs viņu dabūsim rokā,” piebilda Ana. “Mēs ar māsu nolēmām, ka darīsim zināmu visiem, kas viņš bija. Bet arī to, ka mēs personiski viņu medīsim.”

Izmantojot “Facebook”, “Instagram” un “TikTok”, meitas nenogurstoši rīkoja tēva meklēšanas kampaņu, un viņu videoieraksti ieguva vairāk nekā 3,7 miljonus “patīk” un 96 tūkstošus sekotāju. 541 dienas laikā viņas neatlaidīgi pētīja dažādas vietas, kur tēvs varētu slēpties, runāja ar policiju, runāja ar informatoriem, vāca līdzekļus kampaņas turpināšanai.

“Mēs izveidojām viņa iespējamo atrašanās vietu, automašīnas reģistrācijas numuru datubāzi, informācijai par viņa draugiem, pilnīgi visu. Es zvanīju uz jebkuru darbavietu, kas viņam jelkad bijusi, devos uz ikvienu mitekli, kur viņš jelkad dzīvojis,” sacīja Ana. “Es ar vīru devos uz jebkuru moteli, kur, kā mums šķita, viņš varētu būt, pat divos naktī, ar cerību viņu noķert. Mēs viņu medījām, darījam visu iespējamo.”

2022. gada decembrī monstru-tēvu meklējošo meitu stāsts nokļuva televīzijā, kad viņas uzstājās raidījumā “America’s Most Wanted” (“Amerikas visvairāk meklētie noziedznieki”) un lūdz skatītājus dalīties ar jebkādu informāciju par noziedznieku. Vēlreiz viņas šajā raidījumā parādījās šā gada februāra sākumā.

Drīz kāda sieviete viņām uzrakstīja, ka Devijs Albarans pērn kādu laiku dzīvojis pie viņas. “Pirms “America’s Most Wanted” demonstrēšanas viņa nezināja, ka viņu meklē par tik šaušalīgām ļaundarībām,” pastāstīja Ana.

Pateicoties šīs sievietes informācijai, Anai izdevās noskaidrot precīzu vietu, kur tēvs varētu slēpties, par ko viņa paziņoja policijai. 18. februārī viņu arestēja Floridas štata Leiklendas mājā, kuru nesen bija nopirkusi viņa māsa ar savu vīru. Tēva arests izraisīja meitu gaviles, kaut gan 15 mēnešus ilgusī intensīvā meklēšana abām sagādājusi smagu emocionālu traumu.

Meitas savam tēvam pieprasa ne vien nāvessodu, bet vismaz 20 gadus pūt ieslodzījumā pirms nāvessoda izpildes. “Es gribu nāvessodu. Viņam jāsaņem visbriesmīgākais iespējamais sods, kāds vien ir. Viņš ir pelnījis 20 gadus cietumā un tur nomirt, vienalga, ko ar viņu tur dara, jo viņš nodarīja tik daudz ciešanu tik daudz cilvēkiem,” 33 gadus vecā Ana izteicās “Daily Mail”, piebilstot, ka bērnībā cietusi no tēva vardarbības. “Viņš traumēja sieviešu paaudzes. Tas joprojām redzams viņu acīs. Viņš ir pelnījis atmaksu par katru cietušo,” paziņoja 30 gadus vecā Janeiri.

“Viņš būs pagodināts uzzinot, ka mēs esam iemesls, kādēļ viņš atstās šo pasauli,” piebilda Janeiri. “Mēs gribam, lai viņš zina, ka mēs esam viņa karma.” "Mēs viņu satiksim tiesā, ieskatīsimies viņam acīs. Es gribu redzēt to vīrieti mazajā oranžajā tērpā, lai viņš zina, ka mēs viņu tur nogādājām."

Aicinājumi sodīt Deviju Albaranu ar nāvi skan sakarā ar 2023. gadā pieņemto Floridas likumu, kas ļauj piespriest augstāko soda mēru personai, kas notiesāta par seksuālu vardarbību pret bērnu, kas nav sasniegusi 12 gadu vecumu.