foto: AFP/Scanpix
Heilija republikāņu priekšvēlēšanās Vašingtonā sagrauj Trampu
Republikāņu kandidāte Nikija Heilija.
Pasaulē
2024. gada 4. marts, 11:49

Heilija republikāņu priekšvēlēšanās Vašingtonā sagrauj Trampu

Jauns.lv

Bijušā Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidenta Donalda Trampa konkurente Nikija Heilija guvusi vēsturisku uzvaru republikāņu priekšvēlēšanās Vašingtonā.

Kādreizējā ASV vēstniece ANO Nikija Heilija priekšvēlēšanās ieguva 62.9 procentu vēlētāju balsu, savukārt, par Trampu nobalsoja vien 33.2 procenti Vašingtonas iedzīvotāju. Līdz ar to Heilija kļuvusi par pirmo sievieti ASV vēsturē, kura jebkad guvusi uzvaru Republikāņu priekšvēlēšanās.

Jāatzīst, ka minētā uzvara ir vien simboliska, jo Trampa pārsvars pār Heiliju ir milzīgs. Bijušais Baltā nama saimnieks guvis uzvaras Mičiganas, Misūri un Dienvidkarolīnas priekšvēlēšanās, līdz ar to vairs nav gandrīz nekādu šaubu, ka novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās tieši viņš sacentīsies ar pašreizējo ASV prezidentu Džo Baidenu.

Tomēr, daži politologi norāda, ka gadījumā, ja Donalds Tramps tiks notiesāts pret viņu izvirzītajās apsūdzībās sazvērestībā ietkmēt 2020. gada ASV prezidenta vēlēšanu rezultātus, tas varētu pavērt arī Heilijas ceļu uz Balto namu.

“Mani nepārsteidz tas, ka Vašingtona noraidījusi Donaldu Trampu un haosu, ko viņš nes sev līdzi," pēc rezultātu paziņošanas vēstīja Nikijas Heilijas Olīvija Peresa – Kubasa.

Savukārt, Trampa pārstāvji Heilijas uzvaru dēvē par nenozīmīgu, nosaucot kandidāti par “purva karalieni”.

Lielākā ASV priekšvēlēšanu diena gaidāma 5. martā, kad vēlētāji no 15 ASV štatiem, kā arī 874 republikāņi veiks savu izvēli par novembrī gaidāmo vēlēšanu prezidenta amatu kandidātu.