foto: REUTERS/SCANPIX
Haiti no cietuma izlauzušies 4000 ieslodzītie
Pērn noziedzība Haiti pieaugusi divas reizes.
Pasaulē
2024. gada 3. marts, 20:32

Haiti no cietuma izlauzušies 4000 ieslodzītie

Jauns.lv

Bruņotas bandas ielauzušās Haiti galvaspilsētas Portoprensas cietumā, atbrīvojot no tā aptuveni 4000 ieslodzītos.

Starp izbēgušajiem ir arī kādas bandas locekļi, kas vainojami bijušā Haiti prezidenta Žovenela Moiza slepkavībā 2021. gada 7. jūlijā. Prezidents gāja bojā pēc tam, kad viņa mājās iebruka bruņotu cilvēku grupējums , kas viņu nošāva. Uzbrukumā tika ievainota arī prezidenta sieva, tomēr mediķiem viņu izdevās glābt.

Haiti ir Amerikas nabadzīgākā valsts, kurā pēdējos gados novērojami krasi vardarbības uzliesmojumi. Kā vēsta vietējie mediji, vairums bandu valsts bēdīgajā stāvoklī vaino Haiti premjerministru Arielu Anrī, un vēlas viņa demisiju.

Ceturtdien premjerministrs devās uz Nairobi, lai apspriestu Kenijas drošības spēku nosūtīšanu uz Haiti. Piektdien Kenijas prezidents Viljams Ruto paziņoja, ka viņš un Anrī kungs ir parakstījuši vienošanos un strādā, pie paātrinātas Kenijas militāro grupu izvietošanas Haiti teritorijā.

Šāds premjera lēmums veicinājis bandu pretestību un patlaban Haiti galvaspilsētā Protoprensā noris vardarbīgas cīņas starp vietējiem noziedzniekiem un Kenijas spēkiem. Šī gada janvārī Apvienoto Nāciju Organizācija paziņoja, ka pērn Haiti bandas noslepkavojušas vairāk nekā 8400 cilvēkus. Tas ir divas reizes vairāk nekā 2022. gadā.