foto: Snap/Shutterstock/ Vida Press
Princis Harijs zaudē tiesas prāvā pret Apvienotās Karalistes valdību
Megana un Harijs.
Pasaulē
2024. gada 3. marts, 18:54

Princis Harijs zaudē tiesas prāvā pret Apvienotās Karalistes valdību

Jauns.lv

Lielbritānijas Augstākā tiesa atzinusi prinča Harija 2020. gadā iesniegto sūdzību pret Apvienotās Karalistes valdību par nepamatotu. Princis valdību apvainoja drošības protokolu neievērošanā, kā rezultātā viņa ģimene, atrodoties Lielbritānijā, tikusi apdraudēta.

2020. gada februārī, kad princis Harijs atteicās no karalisko pienākumu pildīšanas, Apvienotās Karalistes valdība lēma, ka no nodokļu maksātāju naudas vairs nenodrošinās prinča un viņa ģimenes aizsardzību.

Princis Harijs un Megana Mārkla vēro hokeja spēli Vankūverā

gallery icon

Harijs tiesas prāvā apgalvoja, ka "šāda valdības rīcība apdraudējusi viņa ģimeni, jo Lielbritānijas mediji pret viņu bija izvērsuši plaša mēroga naida kampaņu". Prinča Harija advokāts Augstākajai tiesai apgalvoja, ka drošības dienests, ko veido karaliskās ģimenes darbinieki, Metropolitēna policija un vairāki valdības biroji, "rīkojās neracionāli un neievēroja drošības riskus, ar kuriem hercoga ģimene tobrīd saskārās".

"Hercogs neprasīja pret sevi īpašu attieksmi, bet gan godprātīgu rīcību no "RAVEC" puses," vēstīts preses pārstāvja paziņojumā.

Tomēr Londonas Augstākās tiesas tiesnesis Pīters Leins prinča prasību par valsts finansētu aizsardzību 28. februārī noraidīja. Viņš uzsvēra, ka "ņemot vērā to, ka princis Harijs no karalisko amata pienākumu pildīšanas ir atteicies, viņam nepienākas arī amata sniegtās privilēģijas, un līdz ar to Apvienotās Karalistes valdība rīcība bijusi pamatota".

Harijs medijiem apgalvoja, ka ar tiesas lēmumu nav apmierināts, un grasās to pārsūdzēt.

Jau ziņots, ka Harijs šobrīd ir atsvešinājies ar saviem ģimenes locekļiem, tai skaitā arī savu vecāko brāli - princi Viljamu. Lai gan februāra sākumā pēc tēva karaļa Čārlza III vēža diagnozes, Harijs devās uz Lielbritāniju tēvu apciemot, ciemošanās laikā viņš ar brāli netikās.