Pasaulē
2024. gada 29. februāris, 12:55

"Titan" zemūdenes katastrofa: pirmo reizi iespējams noklausīties klaudzienus, kas lika cerēt uz komandas izdzīvošanu. VIDEO

Jauns.lv

Jaunas dokumentālās filmas ietvaros publiskots audio ar trokšņiem, kas tika konstatēti, meklējot dzelmē pazudušo "Titan" batiskafu. Šie trokšņi sākotnēji rosināja cerības uz apkalpes izdzīvošanu, vēsta BBC.

Blīkšķus fiksējušas sonoboja - neliela izlietojama hidrolokatoru boja, kas nomesta no lidaparātiem vai kuģiem zemūdens akustiskai izpētei.

ASV Jūras spēku analīze noteica, ka trokšņi, visticamāk, ir vai nu okeāna radīts troksnis, vai citu meklēšanas kuģu troksnis, BBC ASV partnerim CBS pavēstīja kāda amatpersona.

Karalisko Kanādas gaisa spēku brigāde, kas vadīja meklēšanas un glābšanas misiju, nodeva skaņu "Titan Sub" katastrofas producentiem.

Zemūdene "Titan" un tās glābšanas operācija

Glābēju komanda atzinusi par mirušiem piecus cilvēkus, kas svētdien ar dziļūdens zemūdeni "Titan" devās dzelmē Atlantijas okeāna ziemeļos, lai aplūkotu ...

gallery icon

Uz "Titan" klāja atradās pieci cilvēki: 61 gadu vecais "OceanGate", kompānijas, kas izstrādājusi un izmēģinājusi batiskafu, ģenerāldirektors Stoktons Rašs; 59 gadus vecais britu miljardieris un ceļotājs Hemišs Hārdings; kā arī pakistāniešu-britu uzņēmējs Šahzads Davuds un viņa 19 gadus vecais dēls Sulemans.

Floridas Starptautiskās universitātes katastrofu medicīnas eksperte doktore Eilīna Mārtija CNN reportieriem skaidroja, ka dziļūdens ekspedīcijas locekļi gājuši bojā acumirklī un nesāpīgi. Pēc viņas teiktā, viņu ķermeņus atrast nebūs iespējams.

Pēc ASV Krasta apsardzes datiem, visticamākais batiskafa katastrofas cēlonis bija implūzija - sprādziens, kas vērsts uz iekšu. 

Jau vēstīts, ka 2023. gada 18. jūnijā Atlantijas okeāna ziemeļos, netālu no Ņūfaundlendas pazuda privātais zemūdens peldlīdzeklis "Titan", ko izmantoja, lai aizvestu tūristus aplūkot okeāna dzelmē nogrimušā pasažieru kuģa "Titāniks" vraku.

Kuģis nolaidās okeāna dzelmē agri no rīta un pēc nepilnām divām stundām izpētes kuģis, kas pavadīja peldlīdzekli, zaudēja ar to kontaktu.