foto: AFP/Scanpix
Rietumvalstu vēstnieki Maskavā godina Borisa Ņemcova piemiņu — pirms 9 gadiem Putina kritiķi nošāva pie Kremļa
Par spīti represijām, ļaudis noliek ziedus Borisa Ņemcova nogalināšanas vietā
Pasaulē
2024. gada 27. februāris, 19:46

Rietumvalstu vēstnieki Maskavā godina Borisa Ņemcova piemiņu — pirms 9 gadiem Putina kritiķi nošāva pie Kremļa

Jauns.lv/LETA

Vairāk nekā desmit rietumvalstu vēstnieki otrdien pagodināja pirms deviņiem gadiem Maskavā netālu no Kremļa nošautā Krievijas opozīcijas līdera Borisa Ņemcova piemiņu.

"Ņemcova mantojums krievus un cilvēkus visā pasaulē turpina iedvesmot cīnīties ar korupciju un aizstāvēt vārda brīvību un cilvēktiesības," sociālajā tīklā "X" apliecināja ASV vēstniece Krievijā Lina Treisija.

Eiropas Savienības delegācija cildināja Ņemcovu kā politiķi, kas "cilvēktiesības un brīvību vērtēja augstāk par visu citu un asi nosodīja Krimas aneksiju".

Diplomāti nolika ziedus pie stihiskā memoriāla, kas izveidots vietā, kur 2015.gada tika nošauts Ņemcovs.

Ziedus nolikt bija ieradušies arī vairāki desmiti maskaviešu.

Notiekošajam vērīgi līdzi sekoja policisti.

Ņemcovs tika nošauts 2015.gada 27.februārī Maskavas centrā, netālu no Kremļa. Pēc dažām nedēļām tika aizturēti pieci čečeni, kas tika apsūdzēti Ņemcova slepkavībā.

Tomēr Ņemcova tuvinieki un opozīcija apgalvo, ka slepkavības plānotāji nav atrasti, norādot, ka ar to ir tieši saistīts Čečenijas diktators Ramzans Kadirovs, kas, iespējams, rīkojies saskaņā ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkojumu. Pēdējos mēnešos Ņemcovs ļoti neglaimojoši izteicās par Putinu, kas varētu paātrināt viņa traģisko mūža noslēgumu.