foto: IMAGO/Kay-Helge Hercher
Vācija gatavojas pievienoties marihuānas legalizējušo valstu klubiņam
Vācu deputāti sliecas par labu marihuānas legalizācijai.
Pasaulē
2024. gada 23. februāris, 17:00

Vācija gatavojas pievienoties marihuānas legalizējušo valstu klubiņam

Jauns.lv

Vācijas parlaments šodien, 23. februārī, gatavojas balsot par likumu, kas legalizētu ierobežota daudzuma kaņepju audzēšanu un patēriņu. Šādi tiktu "dekriminalizēti" tie 4,5 miljonu vāciešu, kas lieto šīs narkotikas.

Saskaņā ar kanclera Olafa Šolca valdošās trīs partiju koalīcijas priekšlikumiem tiktu legalizēta līdz trīs augu audzēšana privātam patēriņam un līdz 25 gramiem kaņepju.

Lielāka apjoma, bet tomēr nekomerciāla kaņepju ražošana būtu atļauta tā saukto kaņepju klubu biedriem, kuros varētu būt ne vairāk kā 500 biedru, kuriem visiem būtu jābūt pilngadīgiem. Tikai kluba biedriem būtu atļauts patērēt savu produkciju.

"Mērķis ir apkarot melno tirgu un ar narkotikām saistīto noziedzību, samazināt darījumu skaitu un samazināt lietotāju skaitu," sacīja veselības ministrs Karls Lauterbahs.

Šis solis padarītu Vāciju par devīto valsti, kas legalizēs šo narkotiku lietošanu atpūtai. Tas ir likumīgs arī dažās ASV un Austrālijas jurisdikcijās.

Daudzas citas valstis atļauj to izmantot medicīnā kā pretsāpju līdzekli, un šo praksi Vācija plāno regulēt atsevišķā likumā.

Kaņepes joprojām būtu nelikumīgas nepilngadīgajiem un stingri ierobežotas jauniem pieaugušajiem. Tā lietošana pie skolām un rotaļu laukumiem būtu nelikumīga.

Daži eksperti apšauba, ka jaunajiem noteikumiem būtu liela ietekme uz tirdzniecību, jo tie, kuri nevēlas paši audzēt kaņepju vai pievienoties kaņepju klubam, joprojām var dot priekšroku narkotiku iegādei.