foto: EPA/Scanpix
VIDEO: Putins atkal iejūtas "alfa tēviņa" ādā  - šoreiz pie stratēģiskā bumbvedēja "kloķiem"
epa11172557 Russian President Vladimir Putin looks on before a test flight aboard a Tupolev Tu-160 M strategic missile carrier during a visit to the Kazan Aviation Factory named after Sergei Gorbunov, a branch of the Tupolev military industry company, in Kazan, Republic of Tatarstan, Russia, 22 February 2024. Tu-160 (according to NATO codification - Blackjack) is a supersonic strategic missile carrier-bomber with variable sweep wings, developed at the Tupolev Design Bureau in the 1970-1980s. Although serial production of the Tu-160 was discontinued in the 1990s, works are underway in Russia to resume construction of the aircraft in a new look - Tu-160M. EPA/DMITRIY AZAROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
Pasaulē
2024. gada 22. februāris, 21:53

VIDEO: Putins atkal iejūtas "alfa tēviņa" ādā - šoreiz pie stratēģiskā bumbvedēja "kloķiem"

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien, 22. februārī, TV kameru priekšā demonstrēja, ka 71 gada vecumā arvien ir “formā’ – vinš pie modernizēta stratēģiskā bumbvedēja “Tu-160M” stūres devās lidojumā uz Kazaņu.

Tiesa, šī nav pirmā reize, kad Putins sēžas pie iespaidīgās lidmāšīnas stūres  - 71 gadu vecais Putins 2005.gadā treniņu laikā lidoja ar vecāku lidmašīnas Tu-160 versiju.

Milzīgā lidmašīna “Tu-160M” ir modernizēta aukstā kara laika stratēģiskā bumbvedēja versija, ko bijusī Padomju Savienība būtu izvietojusi kodolkara gadījumā, lai nogādātu ieročus lielos attālumos.

Krievijas valsts televīzija demonstrēja lidmašīnu “Tu-160M”, ko Krievijā dēvē par "Balto gulbi", kas paceļas un nolaižas uz skrejceļa. TV korespondents to sajūsmā nosauca par "unikālu notikumu". Tāpat valsts televīzija rādīja, kā Putins pēc lidojuma kāpj lejā pa kāpnēm no lidmašīnas un žurnālistiem stāstīja, ka tā ir uzticama un modernizēta lidmašīna, ko var pieņemt Krievijas gaisa spēki. "Tā ir jauna iekārta, daudz kas tajā ir jauns. To ir vieglāk kontrolēt. Tā ir uzticama," sacīja Putins.

Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs sacīja, ka lidmašīnas lidojuma trajektorija ir militārs noslēpums. Putinu lidojums ilga 30 minūtes, ziņo Krievijas ziņu aģentūras.

“Tu-160M”, kurā ir četru cilvēku apkalpe, spēj pārvadāt 12 spārnotās raķetes vai 12 tuva darbības rādiusa kodolraķetes un var bez pārtraukuma nolidot 12 000 km bez apstāšanās.

Krievijas kodoldoktrīna nosaka nosacījumus, saskaņā ar kuriem Krievijas prezidents apsvērtu iespēju izmantot kodolieroci: kopumā kā atbildi uz uzbrukumu, izmantojot kodolieročus vai citus masu iznīcināšanas ieročus, vai uz konvencionālo ieroču izmantošanu pret Krieviju, "ja pati pastāv valsts ir apdraudēta”.

Bijušais prezidents Dmitrijs Medvedevs, tagad Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā vairākkārt brīdinājis par kodolkonflikta risku ar Rietumiem.

Putins, kurš ir Krievijas bruņoto spēku virspavēlnieks, oktobrī paziņoja, ka Krievijas valsts pastāvēšana nav apdraudēta un, ka "nevienam cilvēkam ar veselu prātu un skaidru atmiņu neienāks prātā izmantot kodolieročus pret Krieviju".

Saskaņā ar 2018. gadā parakstīto līgumu 10 modernizētos kodolbumbvedējus “Tu-160M” ​​ir paredzēts piegādāt Krievijas gaisa spēkiem līdz 2027. gadam. Lidmašīnas izmaksas ir 163 miljoni ASV dolāru. Lidmašīnas ražotājs “Tupoļev” norāda, ka ar ievērojamiem ieroču, navigācijas un aviācijas tehnikas uzlabojumiem modernizētā versija ir par 60% efektīvāka nekā vecā versija