foto: Oxford Archaeology
Arheologi Apvienotajā Karalistē uzgājuši unikālu atradumu - vistas olu no mūsu ēras 300. gada
Izrakumos atrastā vistas ola ir 1700 gadu sena, un tās iekšējais saturs ir neskarts.
Pasaulē
2024. gada 24. februāris, 08:25

Arheologi Apvienotajā Karalistē uzgājuši unikālu atradumu - vistas olu no mūsu ēras 300. gada

Jauns.lv/BBC

Zinātnieki Anglijas pilsētā Eilesberijā izrakumos uzgājuši unikālu atradumu – viņiem arheoloģisko izrakumu laikā izdevies atrast 1700 gadu senu vistas olu ar pilnībā neskartu iekšējo saturu.

"Mēs bijām sajūsmināti, kad atklājām olas labo stāvokli, jo tik senu olu iekšējais saturs gandrīz vienmēr ir gājis zūdībā,” medijam BBC vēstīja Oksfordas arheoloģijas vecākais projektu vadītājs Edvards Bidulfs.

Pētnieks, kurš pats izrakuma vietā darbojās no 2007. līdz 2016. gadam vēsta, ka arheologiem izdevies uziet arī trīs citas olas, tomēr no tām esot izdalījusies spēcīga smaka un tās pētījumu laikā tikušas bojātas. Tāpat izrakumu vietā atrasti citi priekšmeti kā keramikas trauki, monētas, austs grozs, ādas apavi un dzīvnieku kauli, tomēr neskarto olu zinātnieki dēvē par “vērtīgāko no atradumiem”.

foto: Oxford Archaeology
Zinātnieki Anglijas pilsētas Eilesberijas izrakumos.

“Šis ir vienīgā pasaulē zināmā šāda veida ola,” sajūsmā dalās Londonas Dabas vēstures muzeja vecākais kurators Duglass Rasels.

Kentas Universitātē olai tika veikta vizuālā izmeklēšana ar magnētiskās rezonanses iekārtu un iegūtie attēli bija pārsteidzoši – ola bija ne vien neskarta no ārpuses, bet tās iekšpusē bija saglabājies tās dzeltenums un baltums.

foto: Christopher Dunmore/ University of Kent
Kentas Universitātē olai tika veikta vizuālā izmeklēšana ar magnētiskās rezonanses iekārtu.

“Protams, muzejos atrodama virkne mumificētu putnu olu, kas izraktas Ēģiptē no speciālam dzīvnieku katakombām, tomēr šī ir senākā putna ola, kas saglabājusies nejauši,” norāda speciālists.

Viņš uzsver, ka “šim atklājumam ir milzu potenciāls un turpināsies zinātniski pētījumi, lai noskaidrotu kādas sugas vista olu ir izdējusi un novērtētu tas arheoloģisko nozīmi”.