foto: AFP/Scanpix
"Viņiem nav spēka!" Budanovs atklāj, kā varētu mainīties situācija frontē pēc Avdijivkas
Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes vadītājs Kirilo Budanovs.
Pasaulē
2024. gada 21. februāris, 10:35

"Viņiem nav spēka!" Budanovs atklāj, kā varētu mainīties situācija frontē pēc Avdijivkas

Jauns.lv

Ukrainas austrumos esošās Avdijivkas pilsētas nonākšana okupantu kontrolē ir skaidra zīme, kas liecina par dinamikas maiņu pilna mēroga karā, kas notiek jau trešo gadu, to "The Wall Street Journal" paziņojis Galvenās izlūkošanas pārvaldes vadītājs Kirilo Budanovs.

Viņš atzina, ka Ukrainas bruņotie spēki, kuru skaits ir mazāks un kam trūkst munīcijas, atrodas sarežģītā situācijā.

"Bet arī Krievijai ir problēmas," sacīja Budanovs.

Pēc viņa teiktā, Krievijas profesionālā armija lielā mērā tika iznīcināta pirmajā iebrukuma gadā Ukrainā, tāpēc šobrīd tā pašnāvnieciskos uzbrukumos met neapmācītus jauniesauktos.

Budanovs norādīja, ka Krievija izmanto vairāk artilērijas šāviņu, nekā spēj saražot, un, lai gan pērn bruņojumā nonāca simtiem tanku, lielākā daļa no tiem bija veci modeļi, izņemti no noliktavām un saremontēti, bet jauni bija tikai 178.

Viņš uzsvēra, ka pēdējās nedēļās raķešu triecieni Ukrainas pilsētām ir apstājušies, jo Krievijai ir beigušās piegādes.

Līdz ar to, Budanovs sacīja, Krievijai šogad būs grūti sasniegt savu galveno stratēģisko mērķi - ieņemt visus Doneckas un Luhanskas apgabalu austrumu reģionus.

"Viņiem nav spēka," sacīja Budanovs.

Rietumu amatpersonas un analītiķi Budanova viedokli uzskata par optimālāko Ukrainas scenāriju šogad. Ja Ukraina spēs sarīkot veiksmīgu aizsardzību, vājinot Krievijas spēkus un vienlaikus atjaunojot savējos, tad 2025. gadā tā varēs uzsākt jaunu pretuzbrukumu pret novājinātu ienaidnieku.

Uzbrukums Avdijivkai

Krievijas armija uzbrukumu Avdijivkai sāka oktobra sākumā. Uzbrukumu laikā tā zaudēja ievērojamu skaitu tehnikas un personāla. Naktī uz 17. februāri Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Aleksandrs Sirskis paziņoja par lēmumu izvest Ukrainas karaspēku no Avdijivkas, kam draudēja ielenkšana.

ASV Kara studiju institūts (ISW) norāda, ka aizsardzības spēki varēs izveidot jaunas aizsardzības līnijas pie Avdijivkas un apturēt ienaidnieka tālāko virzību.

Krievijas armija Avdijivkas sektorā četros mēnešos zaudēja 47 186 karavīrus, 364 tankus un piecas lidmašīnas, svētdien vietnē "Telegram" pavēstīja Ukrainas Aizsardzības spēku Taurijas virziena komandieris Oleksandrs Tarnavskis.

Viņš norādīja, ka Ukrainas armija Avdijivkas sektorā nodarīja ienaidniekam milzīgus zaudējumus un iznīcināja ievērojamas krievu okupantu rezerves, ko viņi plānoja izmantot uzbrukuma operācijām citos frontes sektoros.