foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Igaunijā atklāts grupējums, kas darbojies Krievijas specdienestu uzdevumā
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa norādījusi, ka Igaunija veiksmīgi apturējusi Krievijas hibrīdoperāciju valsts teritorijā.
Pasaulē
2024. gada 20. februāris, 19:27

Igaunijā atklāts grupējums, kas darbojies Krievijas specdienestu uzdevumā

err.ee/Jauns.lv

Aizvadītajā gadā Igauniju pāršalca vairāki vandāļu uzbrukumi - tika bojāti valsts nozīmes kultūras pieminekļi un izdemolēti prominentu personu automobiļi. Igaunijas Drošības dienests (KaPo) par uzbrukumu veikšanu aizturējis sešu personu grupējumu un paziņojis, ka vandālisma akti veikti Krievijas specdienestu uzdevumā.

2023. gada 8. decembrī Igaunijā tika izdemolēta Iekšlietu ministram Laurim Lēmetam (SDE) piederošā automašīna – spēkrats bija pamatīgi apskādēts un tam bija izsisti visi logi. Tā kā apkārtējās automašīnās uzbrukumā cietušas nebija, varasiestādēm bija pamats uzskatīt, ka uzbrukums bijis mērķtiecīgs.

"Diez vai tas varētu būt saistīts ar kādiem sadzīviskiem jautājumiem. Es drīzāk uzdrošinos pieņemt, ka tas vairāk attiecas uz manu pašreizējo darbu,” norādīja ministrs, izsakot raizes par savas ģimenes drošību.

Pēc šī un citiem uzbrukumiem KaPo veica vērienīgu izmeklēšanu, kuras laikā sākotnēji tika aizturētas 10 personas.

Dienests noskaidrojis, ka aizturētie “darbojušies Krievijas specdienesta uzdevumā un šīs hibrīdoperācijas mērķis esot bijis sēt bailes Igaunijas sabiedrībā”.

“Pierādījumi liecina, ka aizdomās turētie pildīja Krievijas specdienestu norādījumus - viņi ievāca sensitīvu informāciju, mudināja uz noziegumiem un izpostīja piemiņas vietas,” vēsta KaPo.

Igaunijas prokurore Trīna Oļeva vēsta, ka patlaban noris pirmstiesas izmeklēšana un dienesta sniegtā informācija tiks ņemta vērā.

"Uzsākts kriminālprocess, par noziegumiem, kas vērsti pret Igaunijas Republikas drošību," medijiem vēstīja Oļeva.

Viņa sacīja, ka pašlaik apcietinājumā atrodas 6 personas, kurām ir Krievijas vai Igaunijas pilsonība. Igaunijas Iekšējās drošības dienesta (IDD) ģenerāldirektors Margo Palosons norāda, ka vairumam aizturēto ir bijusi iepriekšēja sodāmība.

“Daži no aizturētajiem ir Krievijas pilsoņi, kuri tika savervēti Krievijā, bet citi tika savervēti ar sociālo mediju starpniecību,” vēsta Palosons, norādot, ka drošības dienesta operatīvās rīcības dēļ izdevies novērst vairākus noziedzīgās grupas plānotos uzbrukumus.

“Igaunija ir veiksmīgi apturējusi Krievijas drošības dienestu hibrīdoperāciju mūsu teritorijā. Mēs zinām, ka Kremlis vēršas pret visām demokrātiskām sabiedrībām. Mūsu atbilde: atklāt sabiedrībai viņu metodes. Tikai šādā veidā mēs varam izgaismot Krievijas kaitnieciskās darbības un padarīt mūs noturīgus,” notikušo komentē Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa.