foto: AFP/Scanpix
Kremlis okupētajās Ukrainas teritorijās ieved specvienības, lai organizētu "Putina vēlēšanas"
Sieviete aizpilda veidlapu, lai atbalstītu Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu kā kandidātu 2024. gada prezidenta vēlēšanām Simferopolē, Krimā. 2024. gada 16. janvāris.
Pasaulē
2024. gada 19. februāris, 13:33

Kremlis okupētajās Ukrainas teritorijās ieved specvienības, lai organizētu "Putina vēlēšanas"

Jauns.lv

Krievija pastiprina spiedienu un aktivizē pasākumus tā dēvēto Krievijas Federācijas diktatora Putina "vēlēšanu" organizēšanai. Lai to izdarītu, iebrucēji uz okupētajām teritorijām ved specvienības, ziņo Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes preses dienests.

"Lai radītu viltus priekšstatu Krievijas diktatora "atbalstam", okupanti uz paverdzinātajām teritorijām nosūtījuši speciāli sagatavotas vienības, kas kūrēs falsifikācijas un uzraudzīs tā dēvēto "vēlēšanu komisiju" darbus," norāda Galvenajā izlūkošanas pārvaldē.

Viens no šo vienību uzdevumiem ir līdz 10. martam iesniegt ziņojumus par okupēto teritoriju uzņēmumu strādnieku gatavību "balsošanai", kā arī sniegt Putina "atbalsta" prognozes.

Jauna balsošanas kārtība

Galvenā izlūkošanas pārvalde atzīmē, ka Kremlis apstiprinājis jaunu "balsošanas procedūru" okupētajās Ukrainas teritorijās.

"Jaunākā Maskavas rokasgrāmata nosaka, ka nelikumīgajās "vēlēšanās" okupētajās teritorijās var piedalīties gan ar Krievijas, gan Ukrainas pasi, ID karti vai citu personu apliecinošu dokumentu," informē departaments.

Kā atzīmē izlūkdienesta darbinieki, šis lēmums liecina par neveiksmi piespiedu pasu izsniegšanā Ukrainas okupētajās teritorijās, kas ir arī vēl viens Krievijas specdienestu instruments, lai identificētu "neuzticamos" ukraiņus un pakļautu viņus represijām.

"Pēc Maskavas norādījumiem okupācijas administrācijas un propagandisti aktīvi izplata viltus ziņas par it kā "85% atbalstu" Putinam okupētajās Ukrainas teritorijās, kā arī popularizē tā saukto "mobilo vēlētāju" sistēmu, kas cita starpā sagrābtajās Hersonas un Zaporižjas apgabalu teritorijās ļauj "nobalsot" tiešsaistē un "nereģistrējoties" ," norāda Galvenā izlūkošanas pārvalde.

Vēlēšanas Krievijā

Krievijā tā dēvētās prezidenta vēlēšanas ir paredzētas 2024. gada martā. Tās ilgs veselas trīs dienas – no 15. līdz 17. martam.

Krievijas diktators Vladimirs Putins varētu palikt pie varas vismaz līdz 2030. gadam. Turklāt Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs jau paziņojis, ka Putins tiks pārvēlēts ar 90% balsu rezultātu.

Nesen kļuva zināms, ka Krievija atteicās reģistrēt Borisu Nadeždinu kā kandidātu prezidenta vēlēšanām. Vēl nesen viņš tika uzskatīts par Putina "galveno konkurentu".