foto: Bree Anne/ Unsplash
Prestižu Eiropas koledžu pāršalc seksuālas vardarbības skandāls
Četras no cietušajām sievietēm apgalvo, ka 50 gadus vecais profesors viņām ilgstoši sūtījis viņām nepiedienīgus epastus ar piedāvājumiem uz intīma rakstura darbībām.
Pasaulē
2024. gada 18. februāris, 20:20

Prestižu Eiropas koledžu pāršalc seksuālas vardarbības skandāls

Jauns.lv

Vairākas studentes Beļģijas pilsētā Brigē apsūdzējušas prestižās “Eiropas koledžas” pasniedzēju seksuālā uzmācībā. Viena no cietušajām apgalvo, ka universitāte gadiem ilgi zinājusi par profesora pastrādātajiem noziegumiem, bet spiedusi upurus klusēt.

“Lūgums klusēt - tāda bija koledžas nostāja brīdī, kad viņi saņēma pirmās sūdzības par profesoru,” vēsta kāda no cietušajām sievietēm, raksturojot mācību iestādes neizdarību.

Kopumā četras bijušās studentes apgalvo, ka 50 gadus vecais profesors viņām gadiem ilgi sūtījis nepiedienīgus epastus ar piedāvājumiem uz intīma rakstura darbībām. Laikā, kad šī neētiskās sarakstes sākušās, cietušās bija vien 20 gadu vecas.

Sieviete, kas koledžai ziņojusi par profesoru 2024. gada janvārī vēsta, ka abu sarakste sākusies it kā nevainīgi – tajā tika apspriesti studiju darbi un panākumi mācībās. Tomēr drīz vien profesors lūdzis saziņai izmantot savu personīgo kontu un abu komunikācija kļuvusi nepanesama. Viņš sācis studentei sūtīt foto no savas ikdienas dzīves, izteicis piedāvājumus satikties un izteicis intīmāka rakstura komentārus.

Pēc tam kad sieviete pārstāja ar profesoru komunicēt, viņš izteicis tai draudīgu piezīmi norādot, ka “mēles neturēšana aiz zobiem sabojātu viņas reputāciju”.

Šī gada janvārī studente, bruņojusies ar 62 epasta vēstuļu kopijām no profesora, par pāridarījumiem - izteiktajiem draudiem un psiholoģisko iebiedēšanu - pavēstīja koledžas rektorei.

13. februārī koledžas bijušās studentes un darbinieki nosūtīja viņai lūgumu atlaist profesoru, norādot, ka šādas apsūdzības pret viņu 10 gadu garumā izskanējušas vairākkārt.

“Es izmantošu savas tiesības nerunāt par apsūdzībām, iekams nav beigusies izmeklēšana. Tomēr stingri noraidu pret sevi vērstos apmelojumus,” uz mediju jautājumiem izvairīgi atbildējis apsūdzētais.

Koledžas pārstāvji profesora lietu komentēt atteikušies, atsaucoties uz nepieciešamību saglabāt konfidencialitāti izmeklēšanas laikā.