foto: REUTERS/SCANPIX
Salvadorā pašpasludinātais "stilīgākais diktators pasaulē" Naibs Bukele gatavojas atkārtotai ievēlēšanai
Salvadoras prezidents.
Pasaulē
2024. gada 4. februāris, 11:50

Salvadorā pašpasludinātais "stilīgākais diktators pasaulē" Naibs Bukele gatavojas atkārtotai ievēlēšanai

Jauns.lv

Neraugoties uz to, ka Bukele tiek kritizēts no oponentu un starptautisko cilvēktiesību organizāciju puses par iespējamiem plaša mēroga cilvēktiesību pārkāpumiem cīņā pret noziedzību, daudzi uzskata, ka viņš tiks ievēlēts atkārtoti, kad Salvadorā šo svētdien notiks vēlēšanas.

Buklele ir izveicīgs politiķis, kurš sāka savu virzību uz varu, kamēr viņa ģimenes reklāmas aģentūra strādāja bijušā pilsoņu kara partizānu grupējuma FMLN valdībā, kas 2009. un 2014. gadā uzvarēja divās prezidenta vēlēšanās. Taču Bukeles patiesā augšupeja uz virsotni būtu straujš lēciens pēc tam, kad 2017. gadā viņu izslēdza no partijas. Viņš uzvarēja 2019. gada vēlēšanās ar pirmo mēģinājumu, solot atbrīvot valsti no korupcijas un kukuļdošanas.

Toreiz 37 gadus vecais vīrietis ātri vien ieguva revolucionāra un novatora reputāciju. Viņš 2021. gadā pieņēma bitkoinus kā likumīgu maksāšanas līdzekli Salvadorā un uzaicināja pasaules tehnoloģiju brazīļus sērfot Klusajā okeānā.

Taču galvenokārt tieši Bukeles dzelžainā vēršanās pret noziedzīgajām bandām ir veicinājusi viņa popularitāti gan valstī, gan visā Latīņamerikā, padarot viņu par šīs svētdienas favorītu.

Bukele var lepoties ar vienu no augstākajiem popularitātes rādītājiem Latīņamerikā, kas lielākajā daļā neatkarīgo aptauju regulāri pārsniedz 70%.

Tikmēr opozīcija ir sadalīta starp vairākiem kandidātiem. Bukeles laikā Salvadoras slepkavību skaits ir strauji samazinājies. Gada laikā pēc viņa nākšanas pie varas šis rādītājs bija samazinājies līdz tikai trešdaļai no tā, kāds tas bija 2017. gadā.

Tēmas