foto: Vizualizācija: Centralny Port Komunikacyjny
Polija gatavojas būvēt Eiropā lielāko lidostu
Polija apņēmusies uzbūvēt lielāko lidostu Eiropā.
Pasaulē
2024. gada 4. februāris, 07:40

Polija gatavojas būvēt Eiropā lielāko lidostu

Jauns.lv

Polija uzsākusi īstenot Eiropā lielāko transporta projektu vairāk nekā astoņu miljardu eiro vērtībā.

Kaut arī par “Centralny Port Komunikacyjny” – Centrālās komunikāciju ostas – būvniecībai vēl nav visu vajadzīgo atļauju, darbi 40 kilometrus uz rietumiem no Varšavas jau ir sākušies.

Pirmajā posmā līdz 2028. gadam paredzēts izbūvēt divus skrejceļus un termināli 40 miljoniem pasažieru gadā, pēc tam vēl divus skrejceļus, plānojot apkalpot 100 miljonus pasažieru gadā. Varšavas Šopena lidosta patlaban spēj uzņemt līdz 20 miljoniem pasažieru gadā.

Jaunais satiksmes mezgls 3000 hektāru platībā apvienos gaisa, ceļu un vilcienu satiksmi. Iecerēts, ka vilcieni sasniegs Varšavu 15 minūtēs un tiešais dzelzceļš savienos lidostu ar 120 pilsētām Polijā. Jaunais projekts nodēvēts par Eiropas transporta nākamo pamatakmeni.

Valsts prezidents Andžejs Duda norāda, ka šis viens no svarīgākajiem Polijas projektiem 21. gadsimtā. “Otrajai Polijas Republikai bija Gdiņa, osta, pilsēta un kuģu būvētava, uzcelta uz smiltīm mazā zvejnieku ciematā. Tagad mums ir plāns uzbūvēt vienu no lielākajām lidostām un transporta sistēmām ne tikai Eiropā, bet arī pasaulē. Vai mums to vajag? Jā!” paziņojis Duda.

Eiropā lielākā lidosta ir Hītrova Londonā, kas pērn uzņēma ap 79 miljoniem pasažieru. Nedaudz atpaliek Stambulas lidosta ar 76,2 miljoniem un Šarla de Golla lidosta Parīzē ar 67,4 miljoniem. Pasaulē priekšgalā ir Atlantas starptautiskā lidosta ASV ar gandrīz 93,7 miljoniem 2022. gadā.

Rīgas lidosta paplašināsies

Rīgas lidostai pērn bijis pieaugums par 23% līdz 6,63 miljoniem. Augusta beigās vai septembra sākumā plānots noslēgt līgumu par jauna pasažieru termināļa būvniecību, kas jāatklāj 2028. gadā. Projektētais būvapjoms ir 45 000 kvadrātmetru, izmaksas lēstas 167 miljoni eiro.  

Paredzēts ieviest modernas tehnoloģijas – pašreģistrāciju un pašapkalpošanos, palielināt drošības kontroles punktu skaitu, būs lielāka atlidošanas zāle un vairāk bagāžas saņemšanas lenšu. Attīstības plāni ietver lidostas pilsētas izveidi, šogad plānots piesaistīt investorus, vīzija ir kļūt par Ziemeļeiropas ceļošanas centru.