foto: Abijs Ahmeds/X
Itālija atdod Etiopijai nolaupīto “gaisa princesi”
Itālijai vajadzēja daudzus gadu desmitus, lai atdotu Etiopijai tās lidmašīnu.
Pasaulē
2024. gada 3. februāris, 05:47

Itālija atdod Etiopijai nolaupīto “gaisa princesi”

Jauns.lv

Gandrīz 90 gadu pēc zādzības Itālija atdevusi Etiopijai tās pirmo pašbūvēto lidmašīnu. Divvietīgais lidaparāts bija nosaukts par “Tsehay”, Etiopijas, tolaik Abesīnijas, pēdējā imperatora Hailes Selasie meitas, princeses vārdā.

Lidmašīnu 1935. gadā kopīgiem spēkiem uzbūvēja Vācijas pilots Ludvigs Vēbers un Etiopijas inženieri. Tā paša gada decembrī Vēbers nolidoja 50 kilometru no Adisabebas, distance veicot septiņās minūtēs.

1935. gada oktobrī Etiopijā iebruka fašistiskās Itālijas karaspēks un nākamajā gadā ieņēma galvaspilsētu, kur atradās “Tsehay”. Lidmašīna bija paspējusi nolidot tikai 30 stundu, kad okupanti to nolaupīja.

Kopš 1941. gada lidmašīna glabājās Itālijas Aviācijas muzejā. Etiopijas “gaisa princesi” ceremonijā Romā pieņēma premjerministrs Abijs Ahmeds, kurš  nosauca to par lielu dienu.

Par tās atdošanu paziņots laikā, kad 45 Āfrikas valstu pārstāvji pulcējās Romā, lai apspriestu “Mateja plānu”. Naftas kompānijas “Eni” dibinātājs Enriko Matejs Eni pagājušā gadsimta 50. gados aktīvi mudināja Itāliju atbalstīt Āfrikas valstis to dabas resursu ieguvē un ekonomikas attīstībā.