foto: EyePress News/Shutterstock/ Vida Press
NATO aicina gatavoties Krievijas raķešu triecieniem Eiropai
Krievijas kodolraķetes "Sarmat" palaišana.
Pasaulē
2024. gada 30. janvāris, 05:16

NATO aicina gatavoties Krievijas raķešu triecieniem Eiropai

Jauns.lv

NATO uzskata, ka alianses valstīm ir tikai aptuveni trīs gadi, lai sagatavotos iespējamam Krievijas uzbrukumam. Tas var sākties ar kiberuzbrukumiem un raķešu triecieniem aizmugures militārajiem un civilajiem objektiem Eiropā, lai izvestu no ierindas apgādes ceļus un iedragātu aizsardzības organizēšanas iespējas, uzskata augsta ranga ģenerāļi no Vācijas, ASV un Nīderlandes.

Galvenais mērķis varētu būt Vācija, caur kuru iet galvenie maršruti karaspēka nodrošināšanai un pārsviešanai uz fronti, raksta "The Times". Triecienā var nonākt tādi objekti kā bruņojuma un munīcijas rūpnīcas, komandštāba centri, kā arī spēkstacijas, tilti un dzelzceļi.

NATO ir jāsaprot, ka aizmugures apgabali arī nonāks zem masīvajiem triecieniem un tiks pielietots "viss spēku spektrs", sākot no "diversijām ar radioelektroniskās cīņas un kiberuzbrukumu palīdzību un beidzot ar triecieniem raķetēm, droniem utt", laikrakstam sacīja ģenerālleitnants Aleksandrs Zolfranks, kurš vada NATO apgādes centru dienvidaustrumu Vācijā.

"Kāpēc ienaidniekam jāļauj mums 10 dienās savākt kaut kur 10 divīzijas un veidot kaujas potenciālu, ar kuru viņam būs jāsadarbojas? Mēs uzskatām, ka ar mums cīnīsies visos virzienos," militārajā konferencē Berlīnē paziņoja brigādes ģenerālis Ronalds Reigins, kurš vada ASV armijas materiāltehnisko nodrošinājumu Eiropā un Āfrikā. "Hibrīdkarš sāksies stratēģiskajos aizmugures nodrošinājuma rajonos un pret mūsu iespējām izvietot karaspēku, nogādāt [karaspēku un bruņojumu] pāri Atlantijai, mūsu ostās."

Eiropa pagaidām nav sagatavota šādai notikumu attīstībai, taču, "ņemot vērā to, ko [Vladimirs] Putins ir izdarījis līdz šim brīdim" Ukrainā, "mēs esam daudz labāk gatavi nākamajām operācijām”, uzskata Nīderlandes bruņoto spēku aizmugures nodrošinājuma vadītājs ģenerālleitnants Jans Vilems Mass.

NATO valstu militārie un politiskie vadītāji pēdējās nedēļās vairākkārt brīdinājuši par iespējamību, ka Krievija iebruks alianses valstu teritorijā pārskatāmā nākotnē - laika posmā no dažiem līdz 20 gadiem. Pārskatīt kara iespējamību ar to NATO vadība likusi svaigus izlūkdatus par Krievijas iespējām ražot bruņojumu un papildināt armiju ar karavīriem.

Ģenerālis Bens Hodžess, kurš Eiropā vadīja ASV armiju no 2014. līdz 2018. gadam, pirms nedēļas aprakstīja iespējamo kara sākuma scenāriju. Krievijas uzbrukums sāksies ar lieliem kiberuzbrukumiem ar mērķi izprovocēt vērienīgas kļūmes infrastruktūras, transporta un loģistikas objektu, apgādes ceļu darbībā. Pēc tam Krievija "bez jebkādas kautrēšanās" pielietos simtiem tālšāvēju raķešu pret civilajiem mērķiem visā Eiropā, paziņoja Hodžess, raksta "The Moscow Times".

"Viņi to ir izdarījuši Ukrainā, un viņus acīmredzami neuztrauc kara noziegumu sekas, kas tur tiek pastrādāti katru dienu. Tā ka, ja viņi pieņems lēmumu uzbrukt NATO, tad sitīs ar raķetēm un droniem pa visām galvenajām jūras un lidostām, transporta centriem, kā arī lielajām militārajām mītnēm, aviobāzēm, šāda veida objektiem."