foto: Titov Yevhen/ABACA/Shutterstock/ Vida Press
Krievija likusi ASV saprast, ka ir gatava sarunām par uguns pārtraukšanu Ukrainā
Krievijas uzbrukuma sekas Harkivā 2024. gada 23. janvārī.
Pasaulē
2024. gada 26. janvāris, 11:26

Krievija likusi ASV saprast, ka ir gatava sarunām par uguns pārtraukšanu Ukrainā

Jauns.lv

Krievija pa neoficiāliem kanāliem likusi saprast ASV, ka ir gatava sarunām par iebrukuma Ukrainā izbeigšanu, tostarp par iespējamiem nākotnes drošības pasākumiem Kijivai. Par to "Bloomberg" pastāstīja divi Kremlim tuvi avoti.

Pēc viņu teiktā, Krievijas varas iestādes šos "signālus" augstām ASV amatpersonām 2023. gada decembrī nodevušas ar starpnieka starpniecību, kuru aģentūras sarunu biedri atteicās nosaukt, raksta "Meduza".

Avoti "Bloomberg" apgalvo, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins varētu apsvērt iespēju atteikties no prasībām, lai Ukraina saglabātu neitrālu statusu un neiestātos NATO, kuras Krievija cita starpā izmantojusi, lai attaisnotu pilna mēroga iebrukumu. Apmaiņā Maskava uzstās, lai Kijiva atzīst Krievijas kontroli pār Krievijas pēdējos gados okupētajām teritorijām.

ASV Nacionālās drošības padomes pārstāve Edriena Vatsone paziņojusi, ka viņas vadītajai iestādei nav zināms par izmaiņām Krievijas pozīcijā, par kurām raksta "Bloomberg". "Ukraina pati lems, vai risināt sarunas ar Krieviju, kad un kā."

Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs komentārā aģentūrai paziņoja, ka Putins vairākkārt paziņojis par Krievijas gatavību sarunām. "Mēs esam apņēmības pilni sasniegt mūsu mērķus. Un labprātāk tos sasniegtu diplomātiskā ceļā. Taču, ja ne, militārā operācija turpināsies tik ilgi, kamēr mēs tos sasniegsim," viņš piebilda.

Kā norāda "Bloomberg", ASV ierēdņi nezina par līdzīgiem piedāvājumiem un neredz pazīmes, ka Putins būtu nopietni noskaņots pārtraukt kaujas darbības. Viņi ir skeptiski noskaņoti pret ziņām par Krievijas signāliem, raksta aģentūra.

Krievijas varas iestādes vairākkārt paziņojušas, ka ir atvērtas miera sarunām ar Ukrainu, taču ar saviem nosacījumiem. Maskava pārmeta Kijivai, ka tā nevēlas apspriest kara noslēgumu. Ukrainas varas iestādes savukārt sacīja, ka ir apņēmušās atgūt visas Krievijas ieņemtās valsts teritorijas.

Laikraksts "The New York Times" vēstīja, ka Vladimirs Putins, sākot ar 2023. gada septembri, pa dažādiem diplomātiskajiem kanāliem raida signālus, ka ir gatavs sākt sarunas par uguns pārtraukšanu Ukrainā un iesaldēt kaujas darbības.

Vladimirs Zelenskis, komentējot NYT publikāciju, paziņojis, ka nesaskata "nekādus fundamentālus soļus uz mieru no Krievijas puses". Viņš uzskata, ka Krievija "dod signālus" par vēlmi iesaldēt konfliktu tāpēc, ka tai nepieciešama pauze, lai atgūtu spēkus un atkal uzbruktu Ukrainai.