foto: ekrānuzņēmums no video
"Tikpat krievu, cik latviešu teritorija" propagandists Aleksejevs "skaidro" Latvijas saikni ar Krieviju
Lieki piebilst, ka savā apgalvojumā Aleksejevs izlaiž teju visu 20. gadsimta vēsturi, PSRS realizēto agresīvo ārpolitiku un represijas.
Pasaulē
2024. gada 25. janvāris, 08:47

"Tikpat krievu, cik latviešu teritorija" propagandists Aleksejevs "skaidro" Latvijas saikni ar Krieviju

Jauns.lv

Krievijas propagandā jau izsenis pastāv leģenda par to, ka Latvija patiesībā ir krievu teritorija, kura "vēstures netaisnību ceļā" kulturāli un visādi citādi "atņemta".

Kādā nesenā intervijā ar krievu ētera personību Romanu Golovanovu no interneta šova "Soloviev Live" reiz Latvijā dzīvojošais Vadims Aleksejevs krietni paturpināja šo maldīgo naratīvu.

Saucot latviešus par "kara alkstošiem suņiem", viņš norādīja, ka Latvija ir tikpat krievu, cik latviešu teritorija, taču pēdējos gados īpaši cītīgi tiekot realizēta "krievu izstumšanas" politika.

"Krievi šeit ir dzīvojuši vienmēr, vienkārši viņiem ir atņemta virkne tiesību. Ja tu Latvijā neesi viens no asimilētajiem krieviem, tu, piemēram, nevari ieņemt nevienu nopietnu amatu valsts institūcijās. [...] ekonomika arī ir pakārtota viņiem [domāts: latviešiem] par labu," izpaudās Aleksejevs.

Lieki piebilst, ka savā apgalvojumā Aleksejevs izlaiž teju visu 20. gadsimta vēsturi, PSRS realizēto agresīvo ārpolitiku un represijas.

Tendenciozi runājot par to, kādu politiku Latvija šobrīd piekopj pret Krievijas kultūru, pilsoņiem un vietējiem iedzīvotājiem, netiek pieminēts tas, ko šobrīd starptautiskajā vidē dara Krievija.

Pašlaik Aleksejevs, būdams saistīts ar Latvijā par noziedzīgu atzīto grupu "Baltijas antifašisti", Kremļa propagandas resursos atveido lomu "Latvijas krievu eksperts, kuram izdevās aizmukt no nedraudzīgās valsts".

Šāds tēls Krievijas medijos kļuva īpaši aktuāls pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada 24. februārī, kad virkne Latvijā esošu propagandistu saprata, ka šeit vairs nespēs nodarboties ar to, kas līdz šim piekopts.

“Vadims Avva” jeb Vadims Aleksejevs ir bijušais “Rietumu Bankas” Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs, kurš publicista lomā Latviju ķengā jau gadiem, pieslejoties Krievijas redzējumam par Baltiju.

Vēl pirms dažiem gadiem itin bieži šī aktīvista redzeslokā nonāca kādreizējais politiķis Aldis Gobzems.Viņa partiju “Likums un Kārtība” (pēcāk “Katram un Katrai”), kura izgāzās 14. Saeimas vēlēšanās, Aleksejevs visnotaļ dāsni reklamēja savā “YouTube” raidījumā “Selfi”.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Patiesība par meliem” saturu atbild Izdevniecība "Rīgas Viļņi".