foto: Ekrānšāviņš
"Viņi grib mums atņemt pašcieņu!" Kā Krievija apspiež opozicionārus
Piespiedu atvainošanās video sevišķi aktuāli Krievijā kļuva 2022. gadā pēc Krievijas uzsāktās karadarbības Ukrainā.
Pasaulē
2024. gada 23. janvāris, 17:50

"Viņi grib mums atņemt pašcieņu!" Kā Krievija apspiež opozicionārus

Jauns.lv

Krieviju pārņēmis jauns trends – publiskajā vidē aizvien biežāk tiek publicēti nožēlas pilni video, kuros sabiedrībā zināmi cilvēki vai karadarbības pretinieki publiski atvainojas par saviem agrāk paustajiem viedokļiem vai darbībām, kas nesakrīt ar Kremļa oficiālo ideoloģiju.

Jau vēstīts, ka decembra beigās pēc “gandrīz kailo ballītes” Maskavā Kremļa nežēlastībā krita Filips Kirkorovs un vēl virkne pasākuma apmeklētāju. Daļai viesu dalība ballītē rezultējās atceltos koncertos, uzsāktās tiesvedībās vai ievērojamos naudas sodos, bet reperi Vacio aizturēja un pēcāk viņš saņēma pavēsti par iesaukšanu karadienestā.

Pēc pasākuma sociālajos medijos parādījās neskaitāmi sanākušo viesu atvainošanās video, kuros tie vēstīja, ka "rūgti nožēlo piedalīšanos ekstravagantajā pasākumā". Krievijas vadība sanākušo rīcību dēvēja par "nepatriotisku", bet Krievijas amatpersona Jekaterina Mizuļina paziņoja, ka "rīkot šādus pasākumus laikā, kad Ukrainā iet bojā krievu puiši, ir ciniski".

Demokrātiskās valstīs pašnoteikšanās brīvība ir cilvēka pamattiesība, tomēr Krievijas sociālantropoloģe Aleksandra Arhipova medijam “BBC” norāda, ka “Krievijā taisnība vienmēr ir valdošajai varai un tiem, kas tai nepakļaujas, nav nekādu juridisko tiesību".

"Ja kāds paveic kaut ko varai nevēlamu, viņu piespiež uzņemt atvainošanās video," viņa norāda, uzsverot, ka tā ir daļa no "kauna un vainas rituāla īstenošanas".

Krievijas iebrukums Ukrainā

Piespiedu atvainošanās video Krievijā aktualizējās 2022. gadā pēc Krievijas uzsāktās karadarbības Ukrainā. Visbiežāk šādu video "galvenie varoņi" ir iedzīvotāji, kas kritiski izteikušies par "Krievijas īpašo militāro operāciju". Video visbiežāk publicē vai nu Krievijas varasiestādes vai propagandas mediji.

Turkāt, kā norāda medijs, "šie video galvenokārt uzņemti slēgtās telpās un iedzīvotāji, no kuriem izspiež atvainošanos, visbiežāk nerunā sarunvalodā, bet izmanto policijas ziņojumos novērojamos izteiksmes līdzekļus”.

2023. gada jūnijā mūziķis Šarlots sociālajos medijos publicēja video, kurā sadedzina savu pasi, norādot, ka "vairs nevēlas būt noziedzīgās Krievijas pilsonis un atbalsta Ukrainas tautu". Drīz vien pēc video publicēšanas vīrieti aizturēja un pēc neilga laika viņš atvainojās Krievijas tautai par pases dedzināšanu un iepriekš pausto, norādot, ka "iepriekš viņam trūkusi izpratne par reālo situāciju".

"Es atvainojos tev, Vladimir Vladimirovič, un lūdzu piedošanu par savu muļķīgo rīcību," dziedātājs atvainojās Samaras apgabaltiesā.

Citā video Iekšlietu ministrija publicējusi kāda Čuvašijas iedzīvotāja atvainošanās video. Vīrieti sodīja par to, ka pārkrāsoja kādā grafiti atainoto sarkano karogu balti-zili-baltā krāsā, ko saista ar Krievijas opozīciju.

Arī citi Krievijas iedzīvotāji atvainojušies, publiski nosodot karu. Piemēram, kāda Doņeckas leļļu teātra aktrise tika sodīta par ukraiņu dziesmu publicēšanu savā "TikTok" profilā.

"Viņi man ļāva izvēlēties - vai nu es ierakstu atvainošanās video, vai es nonākšu cietumā un manu bērnu ievietos bērnu namā," sieviete atklāj policista sacīto.

Kādu vīrieti - Nikolaju - apcietināja pēc tam, kad viņš parodēja krievu karavīru, kuram karalaukā uzbruka Ukrainas bezpilota lidaparāti. Vīrietis medijam ziņo, ka "Maskavas policija viņu sagūstīja un kameras priekšā piespieda atvainoties".

"Pēc video uzņemšanas viņi mani izģērba, piekāva un izvaroja ar plastmasas pudeli,” atklāj vīrietis.

Krievu sociālantropoloģe Aleksandra Arhipova videoklipus raksturo kā "vainas un kauna rituālu".

"Tiem, kas nonāk pretrunā ar valdošo ideoloģiju, nav nekādu juridisko pilnvaru," atklāj Arhipova, norādot, ka vietējās varasiestādes arī viņu reģistrējušas ārvalstu aģentu sarakstā.

Veids, kā atņemt pašcieņu

Lai gan šis varas izpausmes veids Krievijā aktualizējās 2022. gadā, publiski sākts iedzīvotājus sodīt jau pirms gadiem desmit.

Piemēram, 2015. gadā piespiedu kārtā jāatvainojas bija sociālajai darbiniecei Aišatai Inajevai, kura sociālajos tīklos pauda viedokli par Čečenu dikatoru Ramzanu Kadirovu.

"Viņš iedzīvotājus ir novedis līdz nabadzības slieksnim," savās pārdomās sociālajā vietnē "WhatsApp" dalījās sieviete.

Viņas teiktais radīja plašu rezonansi sabiedrībā - daudzi iedzīvotāji dalījās ar sievietes teikto un veltīja tam atzinīgus vārdus. Tomēr nedēļu pēc publikācijas veikšanas šķietami iebiedētā Inajeva uzstājās Čečenijas televīzijas kanālā "Grozny TV" un apgalvoja, ka "visi viņas izteikumi par Kadirovu bijuši meli".

"Es biju apmulsusi, nezinu, kādēļ tā izteicos. Patiesībā jūs palīdzat nabadzīgajiem iedzīvotājiem," sieviete ar noliektu galvu atvainojās Kadirovam.

Savukārt, 2016. gadā čečens vārdā Ramazans Džalaldinovs publicēja video, kurā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam sūdzējās par neapmierinošiem dzīves apstākļiem savā dzimtajā Kenki ciemā, Čečenijā. Video vīrietis izrādīja pussabrukušas ciemata ēkas, vēstot, ka vietējā valdība "nodarbojas ar reketu un novedusi ciemu līdz pašreizējam stāvoklim".

Pēc video publicēšanas Džalaldinova māju nodedzināja līdz pamatiem, bet vīrieša sievu un bērnus izraidīja no Čečenijas. Kadirovs savu saistību ar šiem atriebības pasākumiem noliedza, norādot, ka "vīrietis savu māju nodedzinājis pats".

"Es visiem cilvēkiem atvainojos par saviem kļūdainajiem viedokļiem," vēlāk atvainošanās video vēstīja Džalaldinovs, norādot, ka 99% no viņa sacītā ir bijuši meli.

Pēdējos gados Krievijā vairākas aktivitātes tiek uzskatītas par "noziedzīgiem nodarījumiem", sākot ar kara kritizēšanu un beidzot ar homoseksuālām attiecībām. Tomēr, ja sākotnēji publiskās atvainošanās bija fenomens, kas attiecās vienīgi uz Čečeniju, tad patlaban šāda prakse ir izplatījusies visā Krievijā, kļūstot par satraucošu kontroles un izrēķināšanās instrumentu.

"Viņi mums grib atņemt mūsu pašcieņu," laikrakstam "The Guardian" skaidro kāds Krievijas iedzīvotājs, kurš vēlējās palikt anonīms.