Filipīnu prezidents negrib sēdēt sastrēgumā un ar helikopteru lido uz "Coldplay" koncertu; tautai tas neiet pie sirds
Filipīnu prezidents ar helikopteru ieradies baudīt "Coldplay" koncertu (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē
2024. gada 22. janvāris, 16:04

Filipīnu prezidents negrib sēdēt sastrēgumā un ar helikopteru lido uz "Coldplay" koncertu; tautai tas neiet pie sirds

Jauns.lv/LETA

Filipīnu prezidents Ferdinands Markoss uz britu rokgrupas "Coldplay" koncertu Manilas priekšpilsētā ieradies ar helikopteru, ar to izpelnoties sociālo tīklu lietotāju nopēlumu.

Koncertu devušies apmeklēt 40 000 cilvēku, radušās transporta problēmas, kas savukārt radījis draudus prezidenta drošībai, skaidroja prezidenta birojs.

Parastos apstākļos, kad uz ceļiem nav sastrēgumu, brauciens ar auto no prezidenta pils līdz Filipīnu arēnai ilgst 40 minūtes. Ar sabiedrisko transportu ceļā var būt jāpavada stunda vai divas.

Sociālajos tīklos parādoties fotogrāfijām un video, kuros redzama pirmā pāra ierašanās koncerta norises vietā ar helikopteru, sāka skanēt pārmetumi par nodokļu maksātāju naudas neatbilstošu tērēšanu.

"Oficiālo resursu, tādu kā prezidenta helikopters, izmantošana personīgām un neoficiālām aktivitātēm pamatā tiek uzskatīta par varas ļaunprātīgu izmantošanu vai valdības resursu neatbilstošu izmantošanu," norādīja sociālā tīkla "Facebook" lietotājs Džeimss Patriks Aristorenass.

"Mēs maksājam par helikoptera izmantošanu, degvielu un apsardzi, un, kas zina, varbūt pat par biļetēm visiem," feisbukā savukārt sūrojās Ārvins Konsepsjons.

Jāpiebilst, ka pašreizējā prezidenta tēvs, Ferdinands Markoss (1917-1989) bija Filipīnu diktators no 1965. gada līdz savai gāšanai 1986. gadā, kad viņš aizbēga uz Havaju salām ASV. Viņu vainoja ne vien asiņainās represijās pret politiskajiem pretiniekiem, bet prātam neaptveramā korupcijā un valsts līdzekļu izzagšanā. Savulaik Labas pārvaldības komisija paziņoja, ka Markosa ģimene un viņu līdzgaitnieki izzaguši tik daudz valsts naudas, ka izmeklētājiem ir grūtības precīzi noteikt, cik miljardu dolāru ir nokļuvuši viņu kabatās. Pēc viņa režīma gāšanas lēsa, ka pats Markoss savas prezidentūras laikā no Filipīnu valsts kases nozadzis līdz pat 10 miljardiem dolāru. Tas gan filipīniešiem netraucēja 2022. gadā prezidenta amatā ievēlēt viņa dēlu.