foto: ddp/CTK / Vida Press
Viena no bruņotākajām valstīm Eiropā ir Čehija - miljons stobru uz desmit miljoniem čehu
Daļa politiķu Čehijā sabiedrībai dod mājienu, ka atliek samierināties, ja reizēm kāds ieroču īpašnieks izrādās maniaks. Attēlā – sveces un ziedi upuru piemiņai pie Kārļa universitātes Prāgā.
Pasaulē
2024. gada 21. janvāris, 06:55

Viena no bruņotākajām valstīm Eiropā ir Čehija - miljons stobru uz desmit miljoniem čehu

Jauns.lv

Runājot par Čehiju, prātā nāk alus un krietnais kareivis Šveiks, bet mazāk zināms fakts, ka šī ir viena no bruņotākajām valstīm Eiropā – miljons šaujamieroču uz desmit miljoniem iedzīvotāju.

21. janvārī aprit mēnesis, kopš Prāgā Kārļa universitātes filozofijas fakultātē students nošāva 14 cilvēkus un 25 ievainoja. Vēl dažas dienas pirms masu slaktiņa viņš nogalināja divus cilvēkus un īsi pirms uzbrukuma universitātē nošāva savu tēvu. Policijai maniaks nepadevās un padarīja sev galu.

Kaut arī viņš bija ārstējies no psihiska rakstura problēmām, visi ieroči bija legāli – nākamajam slepkavam bija tiesības uz astoņiem šaujamieročiem. Viņa arsenālā bija amerikāņu pusautomātiskā šautene AR-15 un čehu automātiskā pistole “Scorpion”. Lai iegādātos ieročus, Dāvidam K. bija izsniegts 40 000 eiro liels kredīts.

No bijušās “sociālisma nometnes” Čehija privātpersonu bruņojuma ziņā atpaliek tikai no Horvātijas, kas 90. gados, brūkot Dienvidslāvijai, pārdzīvoja Balkānu karu, raksta “Deutsche Welle”. Čehijā vairāk nekā 300 000 cilvēku ir ieroču nēsāšanas atļauja, un tikai nedaudzi ir mednieki, lielākā daļa par argumentu min pašaizsardzību. Tam gan pietiktu arī ar pistoli, ja vien Prāgas slepkava neiestāstīja, ka gatavojas zombiju apokalipsei...

Čehijā bruņotu civilpersonu ir gandrīz sešreiz vairāk, nekā karavīru un policistu. Vienlaikus Čehija ir pasaules drošāko valstu pirmajā desmitniekā pēc vardarbīgu noziegumu skaita.

2021. gadā toreizējā premjera Andreja Babiša valdība pat panāca, ka konstitūcijā nostiprina tiesības uz ieročiem. Čehija ir arī viens no lielākajiem strēlnieku ieroču ražotājiem Eiropā, 2022. gadā to eksports sasniedza 1,2 miljardus eiro.

Pēc asinspirts Prāgā izskanēja aicinājumi padarīt ieroču iegādi daudz stingrāku, tomēr Petra Pavela valdība negrasās neko mainīt. Viņa pārstāvētās Pilsoniskās demokrātiskās partijas biedre, aizsardzības ministre Jana Černohova ietvītoja: “Man likumīgi pieder daži ieroču veidi un neslēpju, ka mani vaļasprieki ir niršana, vēsture un sporta šaušana.” Pēc viņas domām, “psihiski nenormālos starp šāvējiem, autovadītājiem vai lidmašīnu pilotiem nevar novērst”.

Vicepremjers Ivans Bartošs, Čehu pirātu partijas līderis, gan uzskata, ka jāapspriež “sistēmiski pasākumi” vardarbības novēršanai. Intervijā “Deutsche Welle” Bartošs teic, ka viņa partija iestājas par ierobežojumiem ieročiem ar lielas ietilpības aptverēm un gara stobra ieročiem ar slīdošo aizslēgu. Tāpat arī jāapspriež, cik bieži un kā jāpārbauda īpašnieki, jānosaka pieļaujamais ieroču skaits vienai personai.

Iekšlietu ministrs Vits Rakušans (centriskā kustība STAN) iesaka uzdot tirgotājiem par pienākumu ziņot par aizdomīgiem ieroču un munīcijas pirkumiem, padarīt stingrākas īpašnieku psiholoģiskās pārbaudes. Tikmēr Babiša vadītā populistu kustība ANO ir pret jebkādām stingrākām prasībām.