Plikumu dēļ britu tikumības sargi aizliedz reklāmu
Skandāla centrā nokļuvusī FKA twigs (foto: Scanpix / AP)
Pasaulē
2024. gada 17. janvāris, 06:20

Plikumu dēļ britu tikumības sargi aizliedz reklāmu

Māris Puķītis

Jauns.lv

Lielbritānijā aizliegts modes kompānijas “Calvin Klein” reklāmas plakāts, kurā redzama dziedātāja FKA twigs (ar šādu pseidonīmu uzstājas Talija Barneta) daļēji uzvilktā džinsu kreklā – viens plecs un puse dupša ir atkailināta. 

Reklāmai izmantots "Calvin Klein" pazīstamais sauklis “Calvins or nothing” – Calvins vai nekas. Reklāmas standartu pārvalde (ASA) norāda, ka plakāts varot būt aizvainojošs, jo FKA twigs atainota kā “stereotipisks seksuāls objekts”, par ko saņemtas sūdzības. Plikumi spiežot “skatītājam koncentrēt uzmanību uz modeles ķermeni, nevis apģērbu, ko reklamē kompānija”. 

Pati dziedātāja tam nepiekrīt, viņa ievietojusi foto savā Instagram profilā un uzrakstījusi: “Es te neredzu nekādu “stereotipisku seksuālu objektu”, kā viņi mani nodēvējuši. Es redzu skaistu, stipru, ne balto sievieti, kuras neticamais ķermenis spējis pārvarēt tādas sāpes, kādas jūs pat nevarat iztēloties.” 

FKA twigs piebilst, ka, atceroties citas reklāmas kampaņas, nevar nepamanīt dubultos standartus. Tas visdrīzāk ir mājiens uz aktieri Džeremiju Alenu Vaitu, kurš “Calvin Klein” apakšveļu reklamēja, tērpies tikai biksītēs.

ASA pārstāvji pavēstījuši BBC, ka saņēmuši trīs sūdzības, un izmeklēšanas sākšanai pietiek ar vienu. Vairāk nekā 80% gadījumu gan tik tālu nenonāk. 

“Calvin Klein” norāda, ka šādas reklāmas kampaņas rīko jau daudzus gadus, FKA twigs ir “par sevi pārliecināta un stipra sieviete”, atainota dabiskā pozā un visas delikātās vietas ir apslēptas.