foto: AP/Scanpix
Ko nozīmē Donalda Trampa uzvara republikāņu priekšvēlēšanās Aiovā
Vācijas žurnālists Bernds Rīgerts norāda, ka Trampa ievēlēšana “sagādātu īstas galvassāpes Eiropas Savienībai un daudzām NATO dalībvalstīm.
Pasaulē
2024. gada 16. janvāris, 12:44

Ko nozīmē Donalda Trampa uzvara republikāņu priekšvēlēšanās Aiovā

Jauns.lv

Aiovas štata republikāņu priekšvēlēšanās ar ievērojamu balsu vairākumu uzvarējis Amerikas Savienoto Valstu (ASV) bijušais prezidents Donalds Tramps. Tā ir pārliecinošākā kāda kandidāta uzvara Aiovas vēsturē un sarežģī viņa konkurentu turpmāko darbību.

Iegūstot 51% vēlētāju balsu pirmajā republikāņu cīņā par prezidenta amata kandidāta titulu uzvarējis Donalds Tramps. Viņa tuvākais konkurents Floridas gubernators Rons Desantiss ieguva 21% vēlētāju atbalstu, bet trešā republikāņu kandidāte - bijušā ASV vēstnieci ANO Nikija Heilija saņēmusi 19% balsu. No tālākas cīņas izstājies Trampam intelektuāli līdzīgākais sāncensis Viveks Ramasvamijs. Politiķis paziņoja, ka “savu kandidatūru atceļ un nākošajā vēlēšanu posmā Ņūhempšīrā atbalstīs Trampa kungu”.

Heilija, atšķirībā no Trampa publiski paudusi, ka 2020. gada prezidenta vēlēšanas un Džo Baidena uzvara tajās bijusi likumīga. Tāpat kandidāte iebilst pret Aiovas stingrajiem noteikumiem aborta jautājumos – štatā abortus aizliegts veikt sievietēm pēc 6. nedēļas, kaut arī daudzi eksperti norādījuši, “ka tik agri daudzas sievietes vēl nav konstatējušas grūtniecības faktu.” Vēlēšanu rezultāti liecina, ka par Heiliju visvairāk balsojuši Aiovas iedzīvotāji ar koledžas izglītību.

foto: AP/Scanpix
Par Nikiju Heiliju visvairāk balsojuši Aiovas iedzīvotāji ar koledžas izglītību.

Republikāņi lielu finansējumu bija piešķīruši Desantisa priekšvēlēšanas kampaņai, tomēr tā cerētos rezultātus nesasniedza. Politiķis uzskatāms par konservatīvo vērtību piekritēju – viņš atbalsta aborta aizliegšanu pēc sestās grūtniecības nedēļas, vēlas ierobežot imigrantu pieplūdumu ASV un ierobežot valsts finansiālā atbalsta sniegšanu Ukrainai karā pret Krieviju.

foto: REUTERS/SCANPIX
Rons Desantiss paziņojis, ka vēlas ierobežot imigrāciju ASV un samazināt atbalsta sniegšanu Ukrainai.

Tā kā Aiova nodrošina vien nepilnus 2% no delegātiem, kas valsts mērogā piedalās republikāņu kandidāta izraudzīšanā prezidenta amatam, Donalda Trampa uzvara Aiovā vēl neliecina par uzvaru. Tomēr bijušajam ASV prezidentam tas ir liels personīgs panākums, jo tas parāda, ka daļā tautas viņa popularitāte vēl aizvien nav zudusi.

Pēc prezidenta amata termiņa beigām Tramps bija kritis tautas nežēlastībā – par viņa atbalstu nemierniekiem, kas 2021. gada 6. janvārī iebruka ASV Kapitolijā pret Trampu ierosināti divi kriminālprocesi, tāpat pret viņu izvirzītas apsūdzības 91 noziedzīga nodarījuma veikšanā, tai skaitā sazvērestībā ietekmēt 2020. gada vēlēšanu rezultātus, un ierakstu viltošanā saistībā ar porno zvaigznei izmaksātu klusēšanas naudu.

Uzvara pirmajā priekšvēlēšanu cīņā liecina, ka republikāņu partijas pārstāvis ir spēris pirmo nopietno soli, lai tiktu izvirzīts ASV prezidenta amatam. ASV kuluāros tiek runāts, ka šogad galvenā cīņa varētu notikt starp Trampu un pašreizējo ASV prezidentu Džo Baidenu.

Vācijas žurnālists Bernds Rīgerts norāda, ka Trampa ievēlēšana “sagādātu īstas galvassāpes Eiropas Savienībai un daudzām NATO dalībvalstīm, jo tādējādi ES zaudētu savu tuvāko sabiedroto tirdzniecības un drošības jautājumos”.

Viņš norāda, ka Vācijas ekonomisti pauduši bažas, ka atkārtoti ievēlētais Tramps varētu paaugstināt tarifus tirdzniecībai ar ES dalībvalstīm, un šī iemesla dēļ ES būtu spiesta paaugstināt savas muitas nodevas un nodokļus, līdz ar to ES samazinātos tirdzniecības apjomi un tiktu bremzēta bloka ekonomiskā izaugsme.

Tāpat Trampa ievēlēšana nozīmētu ASV palīdzības samazināšanu Ukrainai, kas, savukārt, varētu katasrofāli ietekmēt drošības situāciju Eiropā.