Vulkāna izvirdums Islandē. 2024

Islandē atkal dots rīkojums evakuēties visiem Grindavīkas pilsētas iedzīvotājiem, jo palielinājusies vulkāna aktivitāte. Visiem 4000 iedzīvotājiem Grindavīka jāpamet līdz pirmdienas ...

gallery icon
Pasaulē
2024. gada 14. janvāris, 18:58

FOTO: lavas straumes Islandē izlauzušās cauri aizsargvalnim un nodedzinājušas vairākas mājas

Jauns.lv/LETA

Pēc svētdienas naktī notikušā kārtējā vulkāna izvirduma netālu Grindavikas ciema, lavas straumes ir sasniegušas pilsētas nomali un dažviet spējušas izlauzties cauri aizsargvalnim, vēsta “Reuters”.

Izlaužauties lavai, no karstuma ir nodeguša vairākas mājas.

Islandes varas iestādes pēdējo nedēļu laikā ir uzcēlušas zemes un akmeņu barjeras, lai mēģinātu novērst lavas nokļūšanu Grindavikā, kas atrodas aptuveni 40 km uz dienvidrietumiem no galvaspilsētas Reikjavīkas, taču pēdējā izvirdumā lava ir iekļuvusi pilsētā cauri aizsargvalnim.

Izvirdums sākās svētdien agri uz ziemeļiem no Grindavīkas pilsētas, kas tikai dažas stundas pirms tam tika evakuēta otro reizi kopš novembra, baidoties, ka biežu seismisko aktivitāšu apstākļos ir nenovēršams uzliesmojums, paziņoja varas iestādes.

"Neviena dzīvība nav apdraudēta, lai gan infrastruktūra var būt apdraudēta," sociālo mediju vietnē X sacīja Islandes prezidents Gudni Johannessons, piebilstot, ka lidojumi nav bijuši pārtraukti.

Tas bija otrais vulkāna izvirdums Reikjanesas pussalā Islandes dienvidrietumos nepilna mēneša laikā un piektais uzliesmojums kopš 2021. gada.

Pagājušajā mēnesī Svarcengi vulkāna sistēmā sākās izvirdums. Mēnesi pirms tam tika pilnībā evakuēti 4000 Grindavikas iedzīvotāju un tika slēgta Zilā lagūna, kas ir populāra tūristu vieta.

Vairāk nekā 100 Grindavikas iedzīvotāju pēdējo nedēļu laikā pirms sestdienas atjaunotās evakuācijas rīkojuma bija atgriezušies, liecina vietējās varas iestādes.

Islandē svētdien atkal dots rīkojums evakuēties visiem Grindavīkas pilsētas iedzīvotājiem, jo palielinājusies vulkāna aktivitāte. Visiem 4000 iedzīvotājiem Grindavīka jāpamet līdz pirmdienas vakaram. Pilsētā būs aizliegts uzturēties trīs nedēļas, sestdien paziņoja policija.

Jau vēstīts, ka dažas dienas pirms Ziemassvētkiem netālu no Grindavīkas, kas atrodas Reikjanesas pussalā, notika ceturtais vulkāna izvirdums trīs gadu laikā.