"Eiropas spēcīgākā ekonomika" Krievija vervē darbaspēku no Kenijas
Kenijieši glābs plaukstošo Krievijas ekonomiku (foto: Shutterstock)
Pasaulē
2024. gada 14. janvāris, 07:48

"Eiropas spēcīgākā ekonomika" Krievija vervē darbaspēku no Kenijas

Māris Puķītis

Jauns.lv

Kaut gan Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirms dažām dienām Krieviju nodēvēja par Eiropas spēcīgāko ekonomiku, kura strauji attīstās, patiesā aina ir nedaudz atšķirīga — līdz ar vīriešu iesaukšanu karā un daudzu citu aizbēgšanu no valsts Krievijā trūkst darbaroku. Tagad rasts risinājums – Krievija meklē viesstrādniekus jau Āfrikā, un pirmie desmit tūkstoši solās ierasties no Kenijas. 

Par to paziņojis Kenijas Valsts palātas oficiālais pārstāvis Huseins Mohameds. Viņš neprecizē, kādās nozarēs strādās kejinieši, bet runa esot par kvalificētu un daļēji kvalificētu darbaspēku. Ja tā, Kenija gan zaudēs darbiniekus, kas būtu vērtīgi pašu valstij. 

Kenija darbaspēka eksportu uzskata par stratēģisku virzienu savai valstij. Plānots, ka no šīs Austrumāfrikas valsts strādāt uz Vāciju dosies 250 000 kenijiešu, uz Izraēlu – 30 000, uz Serbiju – 20 000, uz Saūda Arābiju – ap 2500. Vācija gan nešķiet īsti ticams virziens, šajā valstī pēc bēgļu krīzes nav pārāk pozitīva attieksme pret migrāciju. 

Pērn rudenī Krievijas biznesa ombudsmens Boriss Titovs vērsās pie diktatora Vladimira Putina ar priekšlikumu vienkāršot darbaspēka uzņemšanu no Vjetnamas, Taizemes, Ziemeļkorejas un citām valstīm ārpus NVS.

Darbinieku trūkumu izjūt 54% Krievijas uzņēmumu, liecina Stolipina Ekonomikas izaugsmes institūta aptauja, veikta septembrī. Trūkst gan strādnieku rūpnīcās, gan pārdevēju, celtnieku, speciālistu autobūvē, datoru, elektronikas, optikas izstrādājumu, naftas produktu, cigarešu, dzērienu ražošanā, norāda Titovs.

Pēc “SuperJob” datiem, pērn tikai 11% Krievijas uzņēmumu nejuta darbaspēka trūkumu, brīvu darbavietu kļuva par 57% vairāk. Kopš Putins 2022. gada septembrī izsludināja mobilizāciju 300 000 pilsoņu un Aizsardzības ministrija “pievilināja” vēl pusmiljonu uz līgumu pamata, Krievijā par deficītu kļuvuši kvalificēti strādnieki, kravas auto šoferi, speciālā transporta vadītāji, inženieri. Krievijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūts darbaroku deficītu vērtē par 4,8 miljoniem cilvēku, lielāko kopš 1996. gada.