Miris slavenais krievu aktieris Jurijs Solomins — tā pati kaite, kas paņēma arī brāļa, leģendārā "doktora Vatsona" dzīvību
Jurijs Solomins (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē
2024. gada 11. janvāris, 13:50

Miris slavenais krievu aktieris Jurijs Solomins — tā pati kaite, kas paņēma arī brāļa, leģendārā "doktora Vatsona" dzīvību

Jauns.lv

Ceturtdien, 11. janvārī 88 gadu vecumā miris pazīstamais krievu aktieris Jurijs Solomins. Viņš nomira pavisam drīz pēc izrakstīšanās no slimnīcas sakarā ar kaiti, kas pirms 22 gadiem paņēma jaunākā brāļa, aktiera Vitālija Solomina dzīvību.

Krievijas Valsts akadēmiskā Mazā teātra mākslinieciskais vadītājs Solomins nokļuva slimnīcā pagājušā gada novembrī pēc insulta, kad pastaigas laikā zaudēja samaņu. Pēc tam viņš kādu laiku bija reanimācijā, jo insulta radītos sarežģījumus pastiprināja smaga hipertonija, cukura diabēts un ateroskleroze.

Solomins zaudēja samaņu pastaigas laikā savas mājas pagalmā. Garāmgājēji izsauca ātro palīdzību. Viņa preses sekretāre Taisija Galigina norādīja, ka aktieris zaudēja samaņu, sēžoties automašīnā, lai brauktu uz teātri.

Vēlāk tika ziņots, ka ķermeņa puses paralīze viņam pārgājusi, un insults bijis samērā viegls, tādēļ 9. janvārī viņš izrakstīts no slimnīcas.

Jāpiebilst, ka tieši insults 2002. gadā paņēma viņa jaunākā brāļa, pasaulslavenā doktora Vatsona lomas atveidotāja Vitālija Solomina dzīvību.

Jurijs Solomins teātrī darbojas kopš 1959. gada, kino — kopš 1960. gada. Viņa slavenāko filmu skaitā ir “Viņa ekselences adjutants” (1969.g.), “Sarkanā telts” (1969.g. kopā ar Šonu Koneriju, Klaudiju Kardināli, Pīteru Finču), "Dersu Uzala" (1975.g., režisors Akira Kurosava), "Baltās nakts melodijas" (1976.g.), "Parastais brīnums" (1978.g. kopā ar Aleksandru Abdulovu, Oļegu Jankovski, Jevgēņiju Ļeonovu, Andreju Mironovu), "Sikspārnis" (1978.g.), "Viņa mūža krasts" (1984.g.), "TASS pilnvarots paziņot" (1984.g.), "Maskavas sāga" (2004.g.).

Tiesa, viņa reputāciju lielā mērā sabojājusi Krievijā ierastā “partijas un valdības kursa” bezierunu atbalstīšana. Gluži kā vairums mūsdienu Krievijas kultūras darbinieku, viņš aktīvi atbalsta prezidenta Vladimira Putina sarīkoto invāziju Ukrainā, un šī gada Krievijas armijas centrālajā namā janvārī radošā vakarā tikās ar "specoperācijas" dalībniekiem. Kara dēļ no Krievijas aizbraukušos viņš nodēvēja par "nodevējiem", bet Ukrainu liekulīgi aicināja pārtraukt "pastrādāt briesmu lietas". Agrāk viņš pievienojās "radošās inteliģences" korim, kas kvēli atbalstīja Krimas aneksiju 2014. gadā.

Jurija Solomina jaunākais brālis Vitālijs, kurš pasaules slavu iemantoja ar doktora Vatsona lomas atveidošanu pārī ar Vasiliju Ļivanovu filmās par leģendāro angļu detektīvu Šerloku Holmsu, 2002. gada 24. aprīlī izrādes “Krečinska kāzas” laikā sajutās slikti un spēja nospēlēt tikai pirmo ainu, bet no skatuves viņu nonesa uz rokām. Slimnīcā viņam konstatēja insultu, pēc ilgstošas komas viņš 27. maijā nomira 60 gadu vecumā.