foto: Getty Images via AFP
Republikāņi no ASV Kongresa kritizē Baidenu un publicē savu "Ukrainas uzvaras plānu"
ASV Kapitolija ēka 2024. gada 10. janvārī.
Pasaulē
2024. gada 11. janvāris, 10:59

Republikāņi no ASV Kongresa kritizē Baidenu un publicē savu "Ukrainas uzvaras plānu"

Jauns.lv

Republikāņi no ASV Pārstāvju palātas publicēja dokumentu ar nosaukumu "Ukrainas uzvaras plāns". Tajā ietverts skaidrojums par to, kā ASV būtu jāveicina palīdzības sniegšana Ukrainai, kā arī prezidenta Džo Baidena administrācijas kritika.

Plānu izstrādāja trīs republikāņu vadītas ASV Pārstāvju palātas komitejas. Runa ir par Ārlietu komiteju, kuru vada Maikls Makols, bruņoto spēku komiteju ar Maiku Rodžersu priekšgalā un izlūkošanas komiteju ar Maiku Tērneru priekšgalā.

Zināms, ka dokuments izstrādāts pagājušā gada nogalē, taču par to sāka runāt tikai tagad.

Dokumenta autori atzīmē, ka Krievija un alianse, kurā ietilpst Ķīna, Irāna un tās "marionetes" (domāts "Hamas" un "Hezbollah" grupējumi), cenšas iedragāt ASV intereses visā pasaulē. Jo īpaši, pēc republikāņu domām, viņu mērķis ir vājināt ASV ekonomiku, galveno alianšu sabrukums, kā arī izveidot totalitārismu kā pasaules kārtību.

Viņuprāt, ASV Kongresa pienākums ir aizsargāt brīvību no tādām valstīm kā Krievija, Ķīna un Irāna.

Republikāņi uzskata, ka Baidena retorika par atbalstu Ukrainai "tik ilgi, cik nepieciešams", ir zaudēta stratēģija. Viņi vēlas, lai Baltais nams iesniedz uzvaras plānu un piešķir Ukrainai ieročus, kas nepieciešami cīņai.

Pēc republikāņu domām, šāds ir Ukrainas ceļš uz uzvaru:

  • nodrošinot to ar kritiski svarīgiem ieročiem;
  • sankciju pastiprināšana pret Putina režīmu;
  • 300 miljardu iesaldēto Krievijas valsts aktīvu nodošana Ukrainai.

Kongresmeņi norādīja uz nepieciešamību kontrolēt amerikāņu palīdzību, atzīstot, ka auditi pārkāpumus neatklāj. Amerikas likumdevēji analizējuši arī ASV palīdzības apjomu Ukrainai, norādot, ka ASV atpaliek no Eiropas valstīm.

Baltais nams un abu partiju senatori pašlaik ved sarunas par robežu drošību un patvēruma politikas reformām, un republikāņi ir sasaistījuši palīdzību Ukrainai ar imigrācijas likumprojekta pieņemšanu.

ASV republikāņu senatori 27. decembrī bloķēja Baltā nama pieprasījumu pēc ārkārtas palīdzības paketes 106 miljardu ASV dolāru apmērā, kas galvenokārt ietver jaunu militāro palīdzību Ukrainai un Izraēlai, jo konservatīvie senatori bija neapmierināti ar viņu pieprasīto imigrācijas reformu neiekļaušanu šajā paketē. Vēlāk tika lemts sniegt Ukrainai militāru palīdzību 175 miljonu ASV dolāru vērtībā.

Labējā spārna republikāņi Kongresā mēģina apturēt šo atbalstu, atsakoties apstiprināt jaunos budžeta izdevumus, ja demokrāti vispirms nepiekritīs jauniem pasākumiem pret nelegālo imigrāciju uz ASV dienvidu robežas.

Demokrāti Senātā, kur viņiem ir neliels vairākums, decembrī mēģināja panākt republikāņu piekrišanu pēdējā brīža kompromisam, bet abas puses nespēja vienoties pirms gada nogales brīvdienām. Kongress atkal sanāks 8. janvārī.

Ir gaidāms, ka Senātā būs grūti panākt vienošanos par imigrāciju. Pat ja šāda vienošanās tiks panākta, to vajadzēs apstiprināt Pārstāvju palātā, kur republikāņiem ir neliels vairākums.