foto: REUTERS/SCANPIX
Ukraina sarīkojusi slepenu tikšanos ar G7 un globālo Dienvidu valstīm
Kijivas reģions, Ukrainā 2024. gada 9. janvārī.
Pasaulē
2024. gada 9. janvāris, 19:14

Ukraina sarīkojusi slepenu tikšanos ar G7 un globālo Dienvidu valstīm

Jauns.lv

16. decembrī Saūda Arābijā notika slepena Ukrainas, "Lielā septiņnieka" valstu un dažu globālo Dienvidu valstu pārstāvju tikšanās, kurā tika apspriesta ukraiņu "miera formula". Tā vēsta "Bloomberg", atsaucoties uz avotiem, kas pazīstami ar tikšanās gaitu.

Starp dalībniekiem no globālo Dienvidu valstu puses "Bloomberg" nosauc Indijas, Saūda Arābijas un Turcijas pārstāvjus. Ķīna, Brazīlija un Apvienotie Arābu Emirāti, kas bija iepriekšējos samitos, uz šo tikšanos savus pārstāvjus nenosūtīja. Pēc "Bloomberg" avotu teiktā, Brazīlija atsūtījusi rakstisku paziņojumu - tomēr, kas tajā minēts, netiek precizēts.

Slepeno tikšanos, kā raksta aģentūra, veica konkrēti tās dalībnieku komforta dēļ. Pēc "Bloomberg" avotu teiktā, šāds formāts ļāvis veikt brīvāku un atklātāku miera apstākļu un Ukrainas potenciālās mijiedarbības principu apspriešanu ar Krieviju nākotnē. Tikšanās dalībvalstis galvenokārt pārstāvēja nacionālās drošības padomnieki.

"Ievērojamu progresu", kā raksta izdevums, puses nav sasniegušas. Pēc "Bloomberg" datiem, globālās Dienvidu valstis aicina sākt tiešu sadarbību ar Krieviju, savukārt Ukraina un "septiņnieka" valstis uzskata, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins neizrāda nekādas pazīmes par tiekšanos uz sarunām.

Baltā nama Nacionālās drošības padomē no komentāriem atteicās. Ukrainā un Saūda Arābijā uz pieprasījumiem par komentāriem arī neatbildēja, raksta "Meduza".