foto: EPA/Scanpix
Korupcija Ķīnas armijā: degvielas vietā raķetēs pilda ūdeni
Pasaulē
2024. gada 9. janvāris, 05:30

Korupcija Ķīnas armijā: degvielas vietā raķetēs pilda ūdeni

Jauns.lv

Ķīnas armija šķiet ļoti draudīga parādēs un spēka demonstrācijai pasaulei rādītajos manevros, tomēr patiesā aina varētu būt pavisam cita. Pēdējā laika vērienīgās tīrīšanas iemesls Tautas atbrīvošanas armijas rindās ir korupcija.

Kaut gan Ķīnā par kukuļņemšanu var piespriest un reāli izpildīt arī nāvessodu, kāre pēc naudas daudziem ir lielāka par bailēm. Korupcija ir tik milzīga, ka prezidenta Sji Dzjiņpina plāni par armijas modernizāciju un spēju karot ir visai apšaubāmi, vēsta aģentūra “Bloomberg”, atsaucoties uz ASV izlūkdienestu.

Atklājies, ka raķetēm degvielas vietā iepildīts ūdens, daļu nevar palaist, jo pienācīgi nedarbojas lūku vāki šahtās – tieši raķešu karaspēks esot kliedzošākais korupcijas piemērs Ķīnas bruņotajos spēkos. Kukuļošana un zagšana esot pārņēmusi visu militāri rūpniecisko kompleksu, un amerikāņi apšauba, ka Ķīna tuvākajos gados uzsāks nopietnu karu.

Pēdējā pusgada laikā kukuļņemšanā pieķerti vairāk nekā desmit augsta ranga ierēdņi Aizsardzības ministrijā. Nomainīts ministrs, kara flotes komandieris, raķešu spēku pavēlniecība. No decembra beigās deviņiem atvaļinātajiem pieci bija no raķešu karaspēka, divi no bruņojuma izstrādes departamenta. Atcelti no amata vadītāji trīs valsts uzņēmumiem, kas ražo raķetes. Šī ir lielākā tīrīšana Ķīnas armijas vēsturē, un tie ir tikai oficiāli zināmie fakti.

Raķešu spēkiem atvēlēta galvenā loma Ķīnas plānos uzbrukt Taivānai. Jaungada priekšvakarā Sji “apvienošanos” ar Taivānu nosauca par vēsturisku nepieciešamību. Pēc ASV izlūkdienestu ziņām, Sji uzticējis militāristiem sagatavoties Taivānas sagrābšanai 2027. gadā, kad Ķīnas Tautas atbrīvošanas armija svinēs 100. jubileju.

Vietā atgādināt, ka Krievijas mīts par “pasaules otro armiju” sabruka Ukrainā, kur krievi redzēti karojam pat ar 50. gadu tankiem, šāviņus pērk no Ziemeļkorejas un dronus no Irānas. Tomēr viņu rīcībā joprojām ir milzīgi “lielgabalgaļas” krājumi, bet Ķīnai to ir vēl daudz vairāk.