foto: VIA REUTERS
Izraēlas ministrs izklāsta plānus attiecībā uz Gazas joslu pēc kara
Izraēlas karavīri darbojas Gazas joslā.
Pasaulē
2024. gada 5. janvāris, 11:33

Izraēlas ministrs izklāsta plānus attiecībā uz Gazas joslu pēc kara

Jauns.lv

Izraēlas aizsardzības ministrs Joavs Gallants ir izklāstījis priekšlikumus turpmākai Gazas pārvaldībai pēc tam, kad karš starp Izraēlu un "Hamas" būs beidzies.

Izraēlas ministrs atklāj, ka viņa plānos šajā teritorijā ietilpst ierobežota palestīniešu pārvalde. ""Hamas" vairs nekontrolēs Gazu, un Izraēla saglabās vispārējo drošības kontroli", viņš sacīja.

Līdztekus plāna publicēšanai Gazas joslā joprojām turpinājās kaujas, un pēdējo 24 stundu laikā nogalināti desmitiem cilvēku, paziņoja Hamas vadītā Veselības ministrija.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens šonedēļ atgriezīsies reģionā. Gaidāms, ka viņš rīkos sarunas ar palestīniešu amatpersonām okupētajā Rietumkrastā, kā arī ar Izraēlas vadītājiem.

Viņa vizīte notiek paaugstinātas spriedzes apstākļos reģionā pēc tam, kad otrdien Libānas galvaspilsētā Beirūtā tika nogalināts "Hamas" augsta ranga līderis Saleh al-Arouri. Viņa slepkavībā plaši tiek vainota Izraēla. Izraēla nav ne apstiprinājusi, ne noliegusi savu saistību ar šo incidentu.

Gazas joslas pārvaldība palestīniešu rokās

Saskaņā ar Izraēlas ministra plānu Izraēla saglabātu vispārēju drošības kontroli Gazas joslā.

Daudznacionāli spēki uzņemtos atbildību par teritorijas atjaunošanu pēc Izraēlas bombardēšanas izraisītajiem plaša mēroga postījumiem.

Saskaņā ar šo plānu arī kaimiņvalstij Ēģiptei būtu nenoteikta loma. Taču dokumentā ir piebilsts, ka palestīnieši būtu atbildīgi par teritorijas pārvaldību.

"Gazas joslas iedzīvotāji ir palestīnieši, tāpēc par to atbildēs palestīniešu struktūras ar nosacījumu, ka netiks veiktas naidīgas darbības vai izteikti draudi Izraēlas valstij," sacīja Gallants.

Runas par "dienu pēc" Gazas joslā ir izraisījušas dziļas domstarpības Izraēlā.

"Hamas" tuneļu sistēma Gazas joslā

Izraēla gatavojas vērienīgam bruņotam iebrukuma Gazas joslā, lai iznīcināti “Hamas”. Izraēlas armija ir būtiski pārāka pār “Hamas” kaujiniekiem – tā ...

gallery icon

Daži galēji labējie Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu valdības locekļi ir teikuši, ka palestīniešu pilsoņi būtu jāmudina pamest Gazas joslu un doties trimdā, teritorijā atjaunojot ebreju apmetnes - pretrunīgi priekšlikumi, kurus citas reģiona valstis un daži Izraēlas sabiedrotie ir noraidījuši kā "ekstrēmistiskus" un "neiespējamus".

Lai gan Gallanta priekšlikumus var uzskatīt par praktiskākiem nekā tie, ko ierosināja daži viņa kolēģi, tos, visticamāk, noraidīs palestīniešu līderi, kuri apgalvo, ka pašiem Gazas iedzīvotājiem jāļauj pilnībā pārņemt kontroli pār teritorijas pārvaldību, kad šis postošais karš būs beidzies.

Netanjahu: kara mērķis ir pilnībā sagraut "Hamas"

Netanjahu pats nav publiski detalizēti runājis par to, kā, viņaprāt, būtu jāpārvalda Gaza.

Viņš ir izteicis pieņēmumu, ka karš Gazā varētu ilgt vēl vairākus mēnešus, un tā mērķis ir pilnībā sagraut "Hamas".

Gallanta plānā arī izklāstīts, kā Izraēlas militārie spēki plāno rīkoties nākamajā kara Gazā posmā.

Viņš teica, ka Izraēlas Aizsardzības spēki (IDF) izmantos mērķtiecīgāku pieeju Gazas joslas ziemeļos, kur operācijas ietvers reidus, tuneļu nojaukšanu un gaisa un sauszemes triecienus.

Dienvidos Izraēlas bruņotie spēki turpinās meklēt "Hamas" līderus un glābt Izraēlas ķīlniekus, viņš teica.

Ceturtdien IDF paziņoja, ka tās ir skārušas teritorijas Gazas ziemeļos un dienvidos, tostarp Gazas pilsētu un Khānjunesas pilsētu.