Pasaulē
2024. gada 4. janvāris, 10:52

"Piedr*** to ku**!" Apsūdzētais sprieduma laikā Lasvegasā tiesas zālē uzbrūk tiesnesei

Jauns.lv

Tiesas laikā Nevadas tiesnesei uzbruka apsūdzētais, kurš ar varenu lēcienu pārvarēja tiesnešu solu un izraisīja asiņainu kautiņu ar tiesas amatpersonām un advokātiem, kad viņam krimināllietā grasījās piespriest cietumsodu.

Nevadas štata tiesnesei 3. janvārī uzbruka nozieguma lietā apsūdzētais, kurš pārlēca pāri aizstāvības galdam un tiesnešu solam, uzgāžoties viņai virsū un izraisot asiņainu kautiņu, kurā tika iesaistītas tiesas amatpersonas un advokāti, sacīja amatpersonas un liecinieki.

Vardarbīgā ainā, kas iemūžināta tiesas zāles video, Klārkas apgabala tiesnese Mērija Keja Holtusa izgāzās no krēsla pret sienu un guva ievainojumus, taču netika hospitalizēta, paziņoja tiesas nama amatpersonas.

foto: Ekrānuzņēmums
Klārkas apgabala tiesnese Mērija Keja Holtusa vēl smaida un nenojaušs, ka pēc īsa mirkļa apsūdzētais lēks viņas virzienā un izraisīs asiņainu kautiņu.

Pēc amatpersonu un liecinieku teiktā, ievainots arī tiesas zāles maršals, kurš nāca tiesnesei palīgā. Viņš tika hospitalizēts, lai ārstētu asiņojošu brūci pierē un izmežģītu plecu.

Uzbrukums notika ap pulksten 11.00 Reģionālajā tieslietu centrā Lasvegasā.

Vairāki tiesas un cietuma darbinieki, kā arī tiesas zāles darbinieki nogāza 30 gadus veco apsūdzēto Deobru Deloni Redenu uz grīdas aiz tiesnešu sola.

Viņš tika arestēts un ieslodzīts Klārkas apgabala aizturēšanas centrā. Viņam ir izvirzītas vairākas jaunas apsūdzības par noziegumiem, tostarp par uzbrukumu aizsargājamai personai.

"Tas notika tik ātri, bija grūti saprast, ko darīt," sacīja Ričards Skovs, apgabala galvenais prokurors. Viņš izvirzīja Redena lietu, kas tika ierosināta pēc aresta pagājušajā gadā saistībā ar apsūdzībām, ka Redens uzbrucis kādam cilvēkam ar beisbola nūju.

Redena advokāts Cēzars Almase neatbildēja uz vēlākiem telefona un e-pasta ziņojumiem, kuros lūgts komentēt apsūdzētā rīcību.

Redens nebija rokudzelžos, kad viņš trešdien ieradās tiesā. Viņam mugurā bija balts krekls un tumšas bikses, stāvot blakus Almasem, lūdzot tiesnesim iecietību, vienlaikus raksturojot sevi kā "personu, kas nekad nepārstāj censties darīt pareizi, lai cik grūti tas būtu."

"Es neesmu dumpīgs cilvēks," viņš sacīja tiesnesei, vēlāk piebilstot, ka neuzskata, ka viņu vajadzētu apcietināt. "Bet, ja tas jums šķiet piemēroti, jums ir jādara tas, kas jums jādara."

Kad tiesnese skaidri norādīja, ka viņa plāno viņu iesēdināt aiz restēm, un tiesas maršals pecēlās, lai saslēgtu viņu rokudzelžos, Redens kliedza "Piedr*** to ku**!" un metās uz priekšu, kliedzot cilvēkiem, kuri tiesas zālē sēdēja kopā ar Redenu.

Ieraksti liecina, ka Redens, Lasvegasas iedzīvotājs, tika novērtēts un tika atzīts par psihiski veselu stāties tiesas priekšā, pirms novembrī atzina savu vainu mīkstinātā apsūdzībā par mēģinājumu nodarīt nopietnus miesas bojājumus. Viņš iepriekš izcieta cietumsodu Nevadas štatā, par vardarbību mājās, liecina štata ieraksti.

Holtusa ar vairāk nekā 27 gadu pieredzi tiesā, valsts tiesā tika ievēlēta 2018. gadā un atkārtoti 2022. gadā.

Paziņojumā tiesas pārstāve Mērija Anna Praisa sacīja, ka amatpersonas "pārskata visus mūsu protokolus un darīs visu nepieciešamo, lai aizsargātu tiesu sistēmu, sabiedrību un mūsu darbiniekus".