foto: EPA/Scanpix
Vai tiešām Zelenskis kara laikā iegādājies miljonu dolāru vērtu villu Floridā?
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
Pasaulē
2023. gada 24. decembris, 05:38

Vai tiešām Zelenskis kara laikā iegādājies miljonu dolāru vērtu villu Floridā?

Jauns.lv

Sociālajos medijos izskan apgalvojumi, ka Ukrainas prezidents ir aizbēdzis no valsts un meklē patvērumu ASV. Bet vai tā tiešām ir patiesība?

Vairāki sociālo mediju lietotāji apgalvo, ka Volodimirs Zelenskis iegādājies savrupmāju Floridā un tagad vēlas aizbēgt vai jau ir aizbēdzis uz ASV.

"Volodimirs Zelenskis ir pieteicies ASV pilsonībai, kuru saņemt pēc zaudējuma karā," tvītoja viens X lietotājs.

Jautājums par to, vai sūtīt naudu, lai palīdzētu Ukrainai aizsargāties no Maskavas uzbrukuma, ir kļuvis par asu diskusiju ASV Kongresā, un daži republikāņi uzstāj uz palīdzības sniegšanas pārtraukšanu.

Prokremliski noskaņotie avoti ir izmantojuši šo situāciju, lai apgalvotu, ka Ukrainas prezidents ir "iztukšojis ASV Valsts kasi".

Labējā spārna aktīviste un bijusī republikāņu Senāta kandidāte Lorēna Vitske vienā sociālā tīkla ierakstā, kas X vietnē skatīts gandrīz 10 miljonus reižu, ir izteikusi līdzīgus apgalvojumus. Tajā Vitske apgalvo, ka Zelenskis apsver iespēju bēgt no Ukrainas pēc tam, kad Floridā iegādājies māju par 20 miljoniem dolāru (18 miljoniem eiro). Šobrīd gan ieraksts no sociālā tīkla izņemts.

Vai tiešām Zelenskis nolēmis bēgt?

Lai pārbaudītu šos apgalvojumus, The Cube vispirms veica reverso attēlu meklēšanu, izmantojot savrupmājas fotogrāfijas. 

Ierakstā redzamā māja atrodas Ponte Vedra Beach - vairāk nekā 300 kilometru attālumā no Zelenskija iespējamās jaunās savrupmājas Vero Beach, Floridas štatā. 

Kopš 20. decembra šī villa joprojām ir pārdošanā un tīmekļa vietnē Zillow tiek kotēta par gandrīz 11 miljoniem ASV dolāru (10 miljoniem eiro).

ASV visi nekustamā īpašuma darījumu dokumenti ir publiski un pieejami tiešsaistē. 

Minētā māja tika iegādāta 2019. gadā par 6,3 miljoniem ASV dolāru (5,8 miljoniem eiro). Tā tika pārdota pārim no Atlantas, kurš strādā finanšu jomā un joprojām ir pašreizējie īpašnieki, liecina publiskie dokumenti. 

Tas nozīmē, ka māja nepieder Volodimiram Zelenskim un viņa sievai, kā norādīts sociālo tīklu ierakstos.

Arī dokuments, kas it kā apliecina Ukrainas prezidenta iesniegumu pilsonības saņemšanai, ir viltots. Attiecībā uz fotogrāfiju "Euronews" konstatēja, ka kāds to ir paņēmis no Ukrainas valdības oficiālās tīmekļa vietnes.

Mēs pamanījām arī citas neatbilstības, piemēram, to, ka sertifikātā nav ne Zelenska tēva vārda Oleksandrovičs, ne arī viņa paraksta, kas visi ir juridiski nepieciešami.

Kā norāda ASV dzīvojošais žurnālists Lačlans Markajs, dezinformācija, šķiet, nāk no tīmekļa vietnes DC Weekly, kas dalās ar prokrievisku saturu. Raksta autore Džesika Devlina tiek raksturota kā "atzīta žurnāliste". Tomēr viņai internetā nav citu publicētu darbu, un izrādījās, ka viņas profila attēlā izmantota Ņujorkā dzīvojošas rakstnieces Džūdijas Batalionas identitāte.