foto: American Photo Archive / Alamy/ Vida Press
ASV Valsts departaments paziņo par "ļoti skaidru" Ukrainas nākotnes plānu
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 2022. gada 24. aprīlī Kijivā.
Pasaulē
2023. gada 22. decembris, 05:01

ASV Valsts departaments paziņo par "ļoti skaidru" Ukrainas nākotnes plānu

Jauns.lv

Vašingtonai ir "ļoti skaidrs" Ukrainas attīstības plāns bez pašreizējā finansējuma, preses brīfingā paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens. Pēc viņa teiktā, plāns paredz, ka Ukraina spēs nodrošināt ilgtspējību ekonomiskajā, militārajā un demokrātiskajā plānā un ka šī plāna ietvaros tai pašreizējā finansiālā atbalsta piešķiršana nebūs nepieciešama. Lai īstenotu šo plānu, ASV un citiem sabiedrotajiem jāpalīdz Ukrainai izturēt vismaz līdz vasarai.

Vienlaikus viņš norādīja, ka "pastāvīgam Amerikas atbalstam ir izšķiroša nozīme, lai dotu iespēju Ukrainas karavīriem un pilsoņiem turpināt cīņu".

ASV vairākkārt brīdinājusi, ka bez papildu finansējuma akceptēšanas līdzekļi palīdzībai Ukrainai beigsies līdz 2023. gada beigām. Rudenī ASV prezidents kongresam pieprasīja papildu finansējumu 2024. finanšu gadam 106 miljardu dolāru apmērā, tai skaitā 61 miljarda dolāru apmērā palīdzībai Ukrainai, raksta "The Insider".

Taču ne Kongress, ne Senāts nespēja saskaņot līdzekļu piešķiršanu. 18. decembrī Vašingtona paziņoja par pēdējo palīdzības paketi Kijivai. Demokrātu vairākuma līderis senātā Čaks Šumers paziņoja, ka Ukrainas atbalsta apspriešana tiks atsākta pēc brīvdienām.

17. decembrī Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristalīna Georgijeva paziņoja, ka bez finansiālas palīdzības no Rietumu valstu puses Ukraina noturēsies "pāris mēnešus", pēc kā būs spiesta "atgriezties pie destabilizējošas" politikas, tādas kā naudas emisija, kā tas bija vairākus mēnešus pērn pēc kara sākuma.

Tajā pašā dienā Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska ekonomikas padomnieks Oļegs Ustenko paziņoja: ja Ukraina janvāra pirmajās dienās nesaņems palīdzību no Rietumu valstīm, tas nozīmēs nepieciešamību pāriet uz "plānu B". Viņš teica, ka plāns būs daudzetapu un ka pirmā posma ietvaros Kijiva varētu vērsties (pēc līdzekļu aizņemšanās) pie iekšējā tirgus. Tas, pēc Ustenko teiktā, ļautu "nodeldēt situāciju janvāra garumā".

Vienlaikus tautas deputāte Aleksandra Ustinova informēja, ka Rietumu militārās palīdzības problēmu gadījumā Ukraina atteiksies no uzbrūkošās rīcības un aizstāvēsies aiz būvējamām aizsardzības līnijām. "Ja nebūs ieroču, mēs jau gatavojamies - būvējam fortifikācijas nocietinājumus, trīs līnijas. Saprotot, ka, iespējams, ziemā mums būs jāpāriet uz aizsardzības karu, nevis jāiet uzbrukumā, kā tas bija pirms tam," viņu citē "Страна.ua".