Pasaulē
2023. gada 30. novembris, 13:48

VIDEO: misēklis vai tīšām? Vācijas prezidentu "aizmirst" sagaidīt Kataras lidostā

Jauns.lv

Nepatīkamus mirkļus nācās piedzīvot Vācijas prezidentam Frankam Valteram Šteinmeieram, kuru Kataras lidostā “aizmirsa” sagaidīt vietējās amatpersonas.

Vācijas prezidentam Dohas lidostā nācās apmēram pusstundu saules svelmē gaidīt, līdz viņu uzņems saskaņā ar diplomātisko protokolu. Sarkanais celiņš bija gatavs, godasardze savā vietā, bija ieradies arī Vācijas vēstnieks Katarā Lotars Freišladers, bet no Kataras amatpersonām nebija ne miņas.

“Deutsche Welle” vēsta, ka misēklis radies, jo Vācijas prezidenta lidmašīna nolaidās mazliet agrāk par ieplānoto laiku, tādēļ Kataras ārlietu ministrs, Sultāns al Muraičajs nokavēja tikšanos. Par spīti kavējumam lidostā, Šteinmeiera tikšanās ar Kataras emīru Tamīmu bin Hamedu al Tānī notika precīzi paredzētajā laikā.

Ne Kataras, ne Vācijas amatpersonas lidostā notikušo nav komentējušas.

"Deutsche Welle" žurnāliste Rozālija Romaņeca, kura ceļoja kopā ar prezidentu, pieļauj, ka noticis vai nu negribēts misēklis vai arī Katara vēlējusies nodemonstrēt savu vēso attieksmi pret Vāciju, ņemot vērā to, ka Katarā dzīvo palestīniešu teroristu organizācijas "Hamas" politiskā vadība, bet Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka šoruden pirms ilgi plānotās Kataras emīra vizītes Vācijā izteica vāji slēptus pārmetumus Katarai par teroristu atbalstīšanu. "Mēs neatbalstām terora atbalstīšanu," toreiz viņa izteicās raidsabiedrībai ZDF. "Lai terorismam pieliktu punktu, tādām valstīm kā Katara ir īpaša atbildība." Katarā ministres izteikumi izraisīja sašutuma vētru.

Šteinmeieram Katarā bija paredzēts apspriest Vācijas pilsoņu atbrīvošanu no “Hamas” gūsta. Pēc tikšanās ar emīru Vācijas prezidents pauda pārliecību, ka Katara darīs visu iespējamo, lai atbrīvotu ķīlniekus. Katara bija pēdējā pieturvieta Vācijas prezidenta Tuvo Austrumu turnejā, kurā viņš apmeklēja arī Izraēlu un Omānu.

Vācijas prezidents nav pirmā augsta ranga Rietumu amatpersona, kas pēdējā laikā piedzīvojusi ne visai laipnu uzņemšanu Tuvajos Austrumos. Oktobrī ASV valsts sekretāram Entonijam Blinkenam, kurš steidzamā Tuvo Austrumu turnejā mēģināja panākt arābu valstu nosodījumu palestīniešu teroristu organizācijas “Hamas” uzbrukumam Izraēlai, nācās Rijādā vairākas stundas gaidīt Saūda Arābijas kroņprinci, bet jau faktisko vadītāju Mohammedu bin Salmanu. Laikraksts “The Washington Post” toreiz vēstīja, ka tikšanās bija paredzēta vakarā, taču kroņprincis parādījies tikai no rīta.