Pasaulē
2023. gada 30. novembris, 11:07

VIDEO: Ukrainas aizstāvji iznīcina okupantu "Elles mašīnu", liekot tai spilgti uzliesmot

Jauns.lv

Ukrainas aizstāvji Hersonas virzienā iznīcināja Krievijas armijas smago liesmu metēju sistēmu "TOS-1A", ko dēvē arī par "Elles mašīnu". Ar šo reaktīvo sistēmu iebrucēji pastāvīgi apšaudīja ukraiņu karaspēka pozīcijas, vēsta Ukrainas bruņoto spēku īpašo operāciju spēki.

"Hersonas virzienā specvienības operatori sadarbībā ar Ukrainas drošības dienestu Harkivas apgabalā un Jūras kājnieku 140. atsevišķo izlūkbataljonu atklāja Krievijas liesmu metēju sistēmu "TOS-1A" "Solncepek"," informē Ukrainas bruņoto spēku speciālo uzdevumu vienība.

Ir zināms, ka no šīs liesmu metēju sistēmas ienaidnieks katru dienu apšaudīja Ukrainas karaspēka pozīcijas Krinkos, Hersonas apgabala kreisajā krastā.

foto: Ekrānuzņēmums
Zināms, ka no šīs liesmu metēju sistēmas ienaidnieks katru dienu apšaudīja Ukrainas karaspēka pozīcijas Krinkos.

"Krinki, Hersonas apgabala kreisais krasts. Mūsu karavīri iznīcina Krievijas "Solncepek". Kustība turpinās. Slava Ukrainai," Ukrainas aizstāvju panākumus komentēja prezidenta kancelejas vadītājs Andrijs Jermaks.

Zīmīgi, ka nesen ukraiņu aizsargiem Hersonas virzienā izdevās iznīcināt vēl vienu Krievijas smago liesmu metēju sistēmu "TOS-1A" "Solncepek".

Ukrainas militārpersonas turpina veikt veiksmīgas operācijas Hersonas apgabala kreisajā krastā, kur nostiprinājušās vairākos placdarmos.

2022. gada 24. februārī, kad Krievija uzsāka atkārtotu agresiju pret Ukrainu, tika fiksēts video no Baltkrievijas-Ukrainas kontrolpunkta "Senkovka-Veselovka" uzstādītajām kamerām. Tajā redzams, ka Ukrainā iebrauc okupantu "TOS-1A" "Solncepek", vismaz 4 "T-72B" tanki, vismaz 8 MT-LB bruņutransportieri un "Ural" kravas automašīna. Visas bruņutehnikas ir apzīmētas ar "O".

Liesmu metēju sistēmu "TOS-1A"

Reaktīvā daudzstobru liesmu metēju sistēma "TOS-1A" ar termobārisko lādiņu raķetēm ir iznīcinoša kaujas mašīna, kas savā ceļā spēj sagraut visu. "TOS-1", ko arī pati Krievija nodēvējusi par smago liesmu metēju, ir unikāla tālās darbības artilērijas raķešu sistēma (MLRS) uz "T-72" tanka šasijas bāzes.

"TOS-1A" sistēmu paši krievi iesaukuši par "Buratino", jo šis ierocis rada "napalma sienu", liekot cilvēka ķermeņiem "iztvaikot".

Patiesībā ierocim praktiski nav nekā kopīga ar tradicionālajiem liesmu metējiem, jo tas ir termobāriskais jeb degvielas-gaisa sprāgstvielas ierocis, kas iekļaujas tajā pašā klasē kā noteikti ASV ieroči, piemēram, "AGM-114N Hellfire" raķete ar īpašu “papildinošu” kaujas galviņu vai "BLU-118/B", kas ticis izmantots Afganistānā. Būtībā šis ierocis izmanto skābekli no apkārtējā gaisa, lai radītu augstas temperatūras sprādzienu un daudz spēcīgāku sprādziena vilni ilgākā laikā nekā parastais kondensētais spridzeklis.

Viens no šāda ieroča fatālajiem efektiem ir, ka tā spiediena/vakuuma pieaugums izraisa plīšanas efektu uz mīkstiem materiāliem, tai skaitā cilvēka audiem. Skartajā teritorijā esošās sienas un virsmas ne vienmēr aizsargā cietušos, drīzāk izraisa vairākus spiediena viļņus, kas vēl vairāk pastiprina to iedarbību.

Sekundārais efekts ir milzīgais karstums līdz pat 3000° C, kas izraisa degošas liesmas, līdz ar to arī ārpus sprādziena zonas esošie var gūt nopietnas traumas.

"TOS-1A" sistēmā ir 24 raķetes, kas var sasniegt mērķi pat 6 kilometru attālumā.

foto: Ekrānuzņēmums
Reaktīvā daudzstobru liesmu metēju sistēma "TOS-1A" ar termobārisko lādiņu raķetēm ir iznīcinoša kaujas mašīna, kas savā ceļā spēj sagraut visu.

Visbiežāk "TOS-1" sistēmas izmanto, lai uzbruktu grūti piekļūstamās vietās, piemēram, tuneļos, ēkās, uz kuģiem. Neskatoties uz šķietami nelielo darbības rādiusu, Čečenijā šis ierocis tika izmantots, lai atbrīvotos no aizstāvjiem noteiktā sektorā, lai apturētu uzbrukumu un nolīdzinātu ēkas.

Jau pašā sākumā Padomju Savienība projektēja šo ieroci, lai nodrošinātu vispārēju uguns atbalstu kājniekiem un tankiem.