Pasaulē
2023. gada 1. decembris, 04:46

Izbarota cūkām, sakapāts ar kultivatoru: ieskats, iespējams, Itālijas baisākās mafijas ikdienā

Jauns.lv

2016. gada maijā Marijas Čindamo automašīnu ar iedarbinātu motoru, atvērtām durvīm un asiņu pēdām salonā atrada aiz vārtiem pie viņai piederošā lauka Limbadi komūnā Itālijas dienvidu reģionā Kalabrijā. Pati sieviete pazuda bez vēsts — kā izrādījās, nogalināta par to, ka atteicās pārdot savu zemi kaimiņam, kuram bija sakari ar organizāciju, kuras nosaukums joprojām iedveš šausmas ne tikai reģionā, bet ievērojami plašākā teritorijā — “‘Ndrangheta” jeb Kalabrijas mafijai.

Marija Čindamo (ekrānuzņēmums no "X")

42 gadus vecās atraitnes liktenis un tas, kas ar viņu notika pēc nāves, bija šķebinoši pat pēc mafijas nežēlīgajiem standartiem. Nogalinātās sievietes līķis tika izbarots speciāli badā turētām cūkām, bet pāri palikušie kauli sašķaidīti zem buldozera kāpurķēdēm. Viņas slepkavības asins stindzinošās detaļas un citas šokējošās atklāsmes nonāca dienas gaismā lielākajā Itālijas mafijas tiesas prāvā pēdējo 30 gadu laikā, vēsta “Daily Mail”.

Bezprecedenta prāva pret Kalabrijas mafiju

337 apsūdzētie, no kuriem 207 tika notiesāti, bija apsūdzēti tik daudzos noziegumos, ka trijām tiesnesēm sprieduma nolasīšana prasīja gandrīz divas stundas, bet piespriestā soda ilgumu summa sasniedza 2200 gadus.

Itālijas tiesa 20. novembrī atzina par vainīgiem un piesprieda sodu aptuveni 207 mafijas locekļiem un viņu līdzzinātājiem, tādējādi noslēdzot gandrīz trīs gadus ilgušo vēsturisko tiesas procesu pret bēdīgi slaveno Kalabrijas mafiju. Piespriestie sodi svārstījās no 30 gadiem līdz dažiem mēnešiem, kamēr apsūdzētie, kas ieslodzīti cietumos visā valstī, to vēroja pa video.

Spriedumi, kurus var pārsūdzēt, noslēdza Itālijas lielāko mafijas tiesas procesu pēdējās desmitgadēs un iezīmēja līdz šim nozīmīgāko triecienu vienam no pasaulē spēcīgākajiem organizētās noziedzības sindikātiem.

Luidži Mankuzo (ekrānuzņēmums no "X")

Izmeklēšanas centrā bija piecas slepkavības: divu gangsteru spīdzināšana no nogalināšana 1996. gada vasarā, homoseksuāla gangstera nogalināšana 2002. gadā un vēl divu personu slepkavība. Triju nogalināto līķi tā arī netika atrasti. Tomēr, tā kā lietā bija iesaistīts nepieredzēts “pārbēdzēju” skaits — ciešās asinsradniecības dēļ Kalabrijas mafijā ir ļoti reti gadījumi, kad mafiozi kļūst par policijas informatoru jeb “pentito” — lietā atklājās arī daudzas citas baisas slepkavības. Izmeklēšanu atviegloja, ka informatoru skaitā bija pat galvenā bosa Luidži Mankuzo brāļa Luni dēls, par “staigājošo mironi” iesauktais Emanuele Mankuzo, kurš pret policijas aizsardzību izpauda daudzus klana netīros noslēpumus. 2005. gadā policija atklāja viņa nogalināšanai paredzētu arsenālu.

Mafija ir visur 

Marija Čindamo nebija vienīgais mafiozi upuris zemes jautājumā. Noskaidrojās, ka kalabriešu mafijnieki nogalināja ikvienu, kurš atteicās pārdot savu zemi ar noziedzniekiem saistītajām personām. Kāds spītīgais zemes īpašnieks tika trīs dienas spīdzināts ar liellopu nagu griešanas ierīci, citu sakapāja ar traktora kultivatoru, vēl citu uzspridzināja automašīnā vai sadedzināja dzīvu. Uzņēmēji, kuri atteikušies maksāt “aizsardzības naudu” pirms nopietnākiem sodiem saņēmuši baisus brīdinājumus: piemēram, kāds modes veikala īpašnieks pie sava veikala durvīm atrada pakārtu kucēnu, kuram bija salauztas kājas, cits saņēma nogrieztas kazu galvas.

Mafijas intereses ir varen plašas. “Mēs nodarbojamies ar visu ko,” sacīja kāds sevišķi augsta ranga informators. “Slepkavības, augļošana, izspiešana, vēlēšanu viltošana, narkotikas, krāpšana ar apdrošināšanu.”

Tiesā atklājās, ka “‘Ndrangheta” taustekļi aptvēruši praktiski ikvienu Kalabrijas dzīves sastāvdaļu, pat valsts sektorā piekļuvi visa veida darbiem kontrolē noziedznieki, viss ir pakārtots mafijai. “Vibo Valentijas provincē pat lapiņa nekustās bez Mankuzo klana ziņas,” laikrakstam “The Sun” izteicies mafijas eksperts Antonio Nisako. Izdevīgo celtniecības kontrolē mafija, ar savu būvfirmu “Vibo Concrete” atmazgājot kokaīna kontrabandā iegūtos miljardus eiro un visām reģiona būvfirmām liekot izmantot sava uzņēmuma pakalpojumus. Noziedznieki kontrolē arī bēgļu centrus, par sīknaudu nodarbinot Āfrikas migrantus apelsīnu plantācijās. Pat vietējo futbola klubu “Vibinese FC” pamazām pārņēma savā pārziņā. Ātrās palīdzības automašīnas tiek izmantotas kā mafiozu personiskie taksometri vai narkotiku pārvadāšanas līdzekļi, bet ciemu strūklaku ūdens novirzīts kaņepju plantācijām. Ikviens, kurš uzdrošinās sūdzēties par mafiju, ātri pazūd.

“‘Ndrangheta” pasaules slavas mirklis — gadsimta nolaupīšana Itālijā

Pasaules slavu “‘Ndrangheta” ieguva 1973. gadā, nolaupot kādreiz pasaules bagātākā cilvēka, naftas magnāta Džīna Pola Getija mazdēlu Džonu Polu Getiju III. Toreiz Romā dzīvojošo 16 gadus veco pusaudzi kalabrieši turēja gūstā, prasot 17 miljonu dolāru izpirkuma maksu.

Viņa vectēvs sākumā negribēja šķirties no viņa makam ne tik sāpīgas summas, uzskatot, ka samaksāšanas gadījumā līdzīgs liktenis var piemeklēt 13 pārējos viņa mazbērnus. Tomēr laikraksta saņemtā nogrieztā mazdēla auss viņu pārliecināja par ļaunprāšu nopietnajiem nolūkiem. Mafiozi piedraudēja, ka gadījumā, ja desmit dienu laikā netiks saņemti 3,2 miljoni dolāru, mazdēls tiks nosūtīts pa gabaliem.

Ar savu skopumu slavenais vectēvs arī ekstremālos apstākļos palika auksta biznesa haizivs — viņš piekrita samaksāt tikai 2,2 miljonus dolāru, jo tā bija maksimālā ar nodokli neapliekamā summa, bet pārējo summu viņš aizdeva dēlam ar 4 procentu likmi gadā, bet pēc mazdēla atbrīvošanas no gūsta viņš atteicās pacelt klausuli, kad mazdēls vēlējās pateikties par izpirkšanu. Deviņus nolaupītājus izdevās arestēt, taču cietumā nokļuva tikai divi, bet pārējie, tostarp divi augsta ranga "‘Ndrangheta" locekļi, tika atbrīvoti. Lielāko daļu izpirkuma naudas tā arī neatguva.

Atbrīvotais Džons Pols Getijs III bez auss (ekrānuzņēmums no "X")

Kādēļ “‘Ndrangheta” ir tik grūti apkarojama

"‘Ndrangheta" radās XVIII gadsimtā nabadzīgajā Itālijas dienvidu Kalabrijas reģionā, taču šobrīd gandrīz pilnībā kontrolē Eiropas kokaīna tirdzniecību un darbojas vairāk nekā 40 pasaules valstīs. Eksperti lēš, ka "‘Ndrangheta", ko veido aptuveni 150 Kalabrijas ģimenes un ar tām saistītās personas, no narkotiku tirdzniecības, naudas aizdošanas, valsts līdzekļu izlaupīšanas un izspiešanas ik gadu visā pasaulē iegūst vairāk nekā 50 miljardus eiro. Izmantojot fiktīvas kompānijas un elites labvēlību, "‘Ndrangheta" nelegāli iegūtos līdzekļus iegulda legālajā ekonomikā, nostiprinot savu varu.

Notvert Kalabrijas mafijas locekļus, nemaz nerunājot par bosiem, nav joka lieta. Ierindas noziedznieki joprojām mēdz dzīvot neuzkrītoši attālajos ciemos, kur viņi uzauguši, reizēm gadiem ilgi izvairoties no policistiem, izmantojot pazemes tuneļu un bunkuru sistēmu. Taču noziedznieki rēķinās ne tikai uz vietējo atbalstu, viņus mēdz piesegt arī augsta ranga valsts amatpersonas. Piemēram, viens no notiesātajiem ir bijušais Itālijas senators Džankarlo Pitelli, kurš saņēma 11 gadu ieslodzījumu. Savulaik viņš darbojās bijušā premjerministra Silvio Berluskoni “Forza Italia” un tagadējās premjerministrs Džordžas Meloni “Fratelli d’Italia” partijās, bet kā Luidži Mankuzo advokāts, viņš regulāri brīdināja mafijniekus par gaidāmajām izmeklēšanām. Viens no Pitelli informatoriem bija karabinieru pulkvežleitnants Džordžo Nazelli, kurš saņēma divarpus gadu ieslodzījumu par izmeklēšanas noslēpumu izpaušanu.

Kalabrijas mafijas apkarošana saskaras arī ar organizatoriskām problēmām. "‘Ndrangheta" baisā slava ir tāda, ka Itālijas tiesneši un prokurori pie iespējas cenšas izvairīties no darba Kalabrijā. Kad pazīstamu reģionālo politiķi, Kalabrijas reģionālās asamblejas viceprezidentu Frančesko Fortunjo demonstratīvi noslepkavoja gaišā dienas laikā Lokri pilsētā 2005. gada 16. oktobrī, vispieredzējušākajam vietējam maģistrātam darba stāžs bija nieka seši mēneši, vēsta “Guardian”.

Cīņu pret Kalabrijas mafiju "‘Ndrangheta" apgrūtina arī šīs organizācijas struktūra. "‘Ndrangheta" nav stingri centralizēta, bet drīzāk darbojas kā diezgan patstāvīgu noziedzīgu grupu konfederācija, kā izteicies Oksfordas universitātes kriminoloģijas profesors un grāmatas “Mafijas dzīve” autors Federiko Vareze. Tās vienotību nodrošina jaunu locekļu vervēšanas sistēma, kuras pamatā ir asins radniecība. Tas nozīmē, ka kļūt par policijas informatoru nozīmē nodot neskaitāmus radiniekus. Vēl viena "‘Ndrangheta" īpatnība — atšķirībā no daudzām citām pazīstamām noziedznieku organizācijām, tās bosi neafišē savu bagātību, tādēļ daudz grūtāk pamanāmi uz parasto iedzīvotāju fona.

Precīzs “cosche” jeb “ģimeņu” skaits, kuras kontrolē atsevišķus Kalabrijas apgabalus, pilsētas un ciemus, nemaz nav zināms. Lēš, ka šādu ģimeņu varētu būt ap simtu, bet ierindas mafijas locekļu skaits varētu sasniegt pat 10 tūkstošus. Uzskata, ka par "‘Ndrangheta" galveno bāzi kalpo Sanlukas komūna, kur vismaz kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem regulāri sapulcējas "‘Ndrangheta" dažādu klanu bosi strīdu atrisināšanai un nākotnes plānu apspriešanai.